Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Odbor za bezbjednost o izmjenama Zakona o odbrani

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Mina

Odbor za bezbjednost o izmjenama Zakona o odbrani

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće danas predlog izmjena Zakona o odbrani kojim je predviđeno da nalog za akciju avionima partnerskih država, koje štite crnogorski vazdušni prostor izdaje predsjednik države.

Ministar odbrane, Predrag Bošković je rekao da su razlozi za izmjene Zakona višestruki.

„Od usvajanja strateških dokumenata do učlanjenja u NATO, pojavile su se velike potrebe za izmjenama važećeg Zakona", kazao je Bošković nakon sjednice Vlade, na kojoj je utvrđen Predlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani.

On je napomenuo da je izmjenama precizirana i upotreba i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore u uslovima narušavanja vazdušnog prostora, bilo civilnim, bilo vojnim avionima, koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

„Zakonom je predviđeno da nalog za akciju avionima naših partnerskih država, koje štite naš vazdušni prostor izdaje predsjednik države“, kazao je Bošković.

Takođe, dodao je on, precizirane su i nadležnosti između Savjeta za odbranu parlamenta i Vlade, pogotovo u slučaju eventualne potrebe aktiviranja člana Pet na teritoriji Crne Gore.

„Na predlog Savjeta za odbranu Skupština Crne Gore donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crene Gore“, rekao je Bošković.

Najznačajnije izmjene se odnose, rekao je on, na zaokruživanje vojne obaveze građanina.

„Novina je da se građani Crne, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već“, kazao je Bošković.

On je rekao da su prethodnih godina u Crnoj Gori bili požari, poplave, snijeg.

„Nije uvijek potrebno proglasiti vanredno stanje ali Vojska je morala biti angažovana i sada stvaramo zakonske pretpostavke da bi se to moglo desiti“, obrazložio je Bošković.

Ostavi komentar

0/300