Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nikolić: Loptica je u dvorištu opozicije

| Postavio/la: Milena Aprcović

Nikolić: Loptica je u dvorištu opozicije

Radna grupa koja je analizirala i pripremala prednacrt pojedinih medijskih zakona sa akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i dijelom opozicije, na poslednjoj sjednici je dogovorila i usaglasila da se formira novo zakonsko rješenje kojim bi se regulisalo praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja, saopštio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić, koji je član Radne grupe 4, Odbora za reformu izbornih zakona. 

"Radna grupa se rukovodila opredjeljenjem da svim političkim subjektima treba obezbijediti jednake šanse, bez obzira na njihovu političku snagu, a da mediji, sa druge strane, imaju obavezu profesionalnog izvještavanja.

Takođe, ovo zakonsko rješenje podrazumijeva formiranje posebnog odbora za praćenje i realizaciju ovog zakonskog rješenja. Na taj način, u Odboru za praćenje bi bili zastupljeni, pored poslanika, i nevladin sektor, akademska zajednica ali i predstavnici medijske zajednice takođe. A Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva imao bi posljednju riječ kada se radi o medijskim zakonima i o zakonu o javnom servisu", kaže Nikolić. 

Ti zakoni, čiji je kreator Ministarstvo kulture kao resorni organ koji predlaže zakonska rješenja, trenutno su na trećem čitanju kod eksperata u Venecijanskoj komisiji u Savjetu Evrope, dodaje on. 

"Dogovorili smo se takođe da nam ostaje obaveza da budemo strpljivi do posljednjeg trenutka u odnosu na potencijalnu kooperativnost naših kolega iz opozicije i da potencijalno ne upadnemo u zamku da možda zbog loše namjere ili objekivnog nesnalaženja uđemo u zonu da ne završimo reformske zakone na vrijeme.

Dakle, loptica je u dvorištu opozicije, a ukoliko opozicione kolege ne budu željele da podijele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni svakako da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo ova reformska rješenja", rekao je on.

Ostavi komentar

0/300