17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Logo za novi naziv javnog servisa: Kraće je prijemčivije

Politika

Comments 0

Logo za novi naziv javnog servisa: Kraće je prijemčivije

Autor: Esad Krcić

  • Viber

“Glavni izazov nije u broju slova skraćenice koju treba brendirati, već u procesu rebrendiranja i vizuelne prezentacije”, rekao je za Antenu M osnivač, Miloš Milošević, direktor i glavni dizajner podgoričkog studija za interaktivni dizajn – Fleka koji smatra da su troslovne skraćenice kraće i, ipak, prijemčivije.

“Najveći izazov je, sa grafičkog aspekta, upodobljavanje vizuelnog identiteta i fonetsko prilagođavanje lakom izgovaranju”, kaže Milošević koji dodaje da je, “što se tiče izgovora skraćenice “CRT” ili “RTCG”, sa grafičkog aspekta, manje važno pitanje.

“Naravno, kada su u pitanju skraćenice, troslovni logotipi su češći jer je kraće – lakše i prijemčivije”, naglašava Milošević.

Najava da RTCG mijenja naziv je rezultirala brojnim, i pozitivnim i negativnim reakcijama, ali su sve temeljile na političkim i nacionalnim kriterijumima.

Stručnjake iz oblasti marketinga i grafičkog dizajna, javno, niko ništa nije pitao.

Miloš Milošević iz kreativnog studija Fleka ukazuje na određene izazove koji proističu iz dosadašnjeg tretmana logotipa nacionalnog javnog servisa, medju koje spada upotreba boja državne zastave – crvene i žute koja interpretira zlatnu sa orla i obruba zastave.

U prilog Miloševićevom stavu govori i činjenica da je BBC-ev logo crno-bijeli iako britanska zastava sadrži plavu, bijelu i crvenu. Ni RAI ne koristi zelenu i crvenu koje su, zajedno sa bijelom, na italijanskoj zastavi, kao ni švedska državna SVT čiji je logo crno bijeli sa malim zelenim trouglom, uprkos činjenici da su švedske boje plava i žuta.

“Apsolutno nijesam za korišćenje nacionalnih boja zato što TV ekran, sam po sebi, obiluje bojama koje se konstantno smjenjuju i samim tim, naći kolorit koji funkcioniše u svakoj situaciji je, jednostavno, nemoguće”, kategoričan je Milošević koji objašnjava da je upravo “to razlog zašto svi prelaze na linijsku formu, kao što je slučaj sa BBC-em, ili je logo podržan trakama koje ne opterećuju.

“Inače, naše nacionalne boje i njihova kombinacija nijesu pretjerano zahvalne za rad što se vidi po dresovima reprezentacije gdje se naročito insistira na dominaciji te dvije boje. Može se vidjeti na primjerima drugih zemalja sa sličnim kolor-kombinacijama, da su dizajn relaksirale dominacijom bijele sa nacionalnim bojama samo u tragovima”, rekao je Milošević.

Podsjetimo. Generalni direktor Javnog servisa Božidar Šundić nedavno je na svečanoj akademiji povodom 75 godina radija i 55 godina televizija inicirao promjenu naziva Radio Televizija Crne Gore u Crnogorska Radio Televizija.

“Ovakva promjena naziva će biti cjelishodna i trebalo bi je uvrstiti u novi zakon o nacionalnom javnom emiteru", rekao je Šundić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR