Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Studija: Smrtonosni trio čine stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: klix.ba

Studija: Smrtonosni trio čine stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak Foto: Flickr/vesti.ilearn.rs, Ilustracija

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt, izvještavaju njemački istraživači.

U studiji je učestvovalo nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su tri puta imali veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nijesu imali problema na poslu, utvrdili su istraživači.

"Čak 50 odsto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, zatajenje srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani s povećanim rizikom", kaže dr. Greg Fonarov, profesor kardiologije.

U novoj studiji istraživači su izvijestili da su među osobama s hipertenzijom oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san.

Prema vodećem istraživaču dr. Karl-Heinz Ladvigu, spavanje bi trebalo biti vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije.

Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.

"Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji", dodao je on u izjavi.

Ostavi komentar

0/300