Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Skromni austrijski ljekar koji je supom od šargarepe spasio hiljade beba

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: klix.ba

Skromni austrijski ljekar koji je supom od šargarepe spasio hiljade beba

Ime Ernst Moro danas vjerovatno ništa ne znači široj publici, jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra, čija su otkrića spasila hiljade beba.

Otkrića ovog pedijatra rođenog u Sloveniji promijenila su stopu smrtnosti novorođenčadi u Evropi.

Bright Side je bio zadivljen kada je prvi put čuo za ovog ljekara i zato je podijelio njegovu zanimljivu priču sa svojim čitaocima.

Ernst Moro je rođen 1874. u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerzitetu u Gracu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Univerzitetu Heidelberg. Pedijatrija u njegovo vrijeme u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 %.

Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vrijeme bio je proliv. Ljekar Moro našao način kako spasiti bebe, a njegov lijek je bio jednostavan i genijalan u isto vrijeme.

Moro je davao bebama supu od šargarepe, koju su majke i medicinsko osoblje kuvale po njegovom receptu. Morova supa od šargarepe se sastoji iz samo tri sastojka:

- 500 g šargarepe

- voda

- sol.

Prije kuvanja supe potrebno je oprati i očistiti šargarepu. Zatim ih kuvajte u vodi dok ne postanu mekane. Pasirajte ih i dodajte vode, taman toliko da bude oko litar sulpe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna supa zaustavila proliv kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u šargarepi sprječavali da se bakterije zalijepe za zidove crijeva, što je zaustavilo proliv.

Vremenom je ovaj lijek zamijenjen antibioticima i lijekovima protiv proliva, ali u to vrijeme je znatno pomogao podići stopu preživjele novorođenčadi.

Ostali pronalasci

Osim ove čudesne supe, postoji još mnogo drugih pronalazaka ovog ljekara , koji su postali važan dio moderne medicine.

* Osmislio je naziv "prvo tromjesečje" i opisao je ključne karakteristike ovog razdoblja trudnoće.

* Razvio je jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-ih.

*Otkrio je da se dojene bebe bolje bore protiv bakterija od beba koje su se hranile na bočicu.

Ljekar Moro se penzionisao s mjesta profesora pedijatrije 1936, ali je radio kao privatni pedijatar do 1948.

Komentari

GRAĐANSKI,

Za ovu riječ "spominje" (spominjati) - svakoja čast (malo ko više koristi-metne ovo "s" na začetku riječi "pominjati", a sa "s" je jedino pravilno). A, što se tiče riječi "šargarepa" to vam nimalo ne služi na čast, zarad toga što u Crnoj Gori do druge polovice 20. stoljeća samo je postojala "mrkva"!

Ostavi komentar

0/300