Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pariz poveo rat protiv opsade električnih trotineta

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: Beta-AP

Pariz poveo rat protiv opsade električnih trotineta

Grad Pariz objavio je rat električnim trotinetima poslije haotične godine u kojoj je 12 startapa preplavilo njegove ulice tim vozilima.

Glavni grad Francuske ima 12 operatera trotineta, više od cijelih Sjedinjenih Država, a po istraživanju objavljenom u četvrtak, oni upravljaju sa oko 20.000 tih malih vozila na dva točka.

Oštećeni trotineti završavaju u nekim od čuvenih gradskih parkova ili ih čak bacaju preko mostova u rijeku Senu, a gradski trotoari postali su borilište vozača trotineta i pješaka.

Gradonačelnica An Idalgo rekla je da su električni trotineti upali u "sivu pravnu zonu" i da poslije višestrukih žalbi i poplave povreda i incidenata pješacima bez povreda, Uprava grada i policija žele da ograniče brzinu trotineta na 20 kilometara na sat u većini područja, i svega osam kilometara na sat četvrtima s gustim pješačkim saobraćajem, kao i da zabrane ostavljanje trotineta bilo gdje sem na označenim mjestima. Idalgo takođe planira da ograniči broj operatera na tri i ograniči broj trotineta koje oni iznajmljuju.

Grad već izriče novčane kazne od 135 eura za vožnju trotineta po trotoaru i kazne od 35 eura za parkiranje trotineta na trotoaru. Grad onima koji iznajmljuju trotinete naplaćuje svaki pokvareni trotinet koji uklone opštinski radnici.

"Potrebni su nam red i pravila kako bi se osigurala bezbjednost na ulicama i umirio, kao i trotoari i četvrti našeg grada", izjavila je Idalgo u četvrtak.

Za Izabel Vanbraban, propisi stižu prekasno. Ta pijanistkinja iz čuvene Opere u Parizu išla je prošlog mjeseca s posla kući pješice preko centralnog trga kada joj je vozač električnog trotineta naišao s leđa, oborivši je i nastavivši svojim putem.

Pala je na desnu ruku, i ima nekoliko fraktura. Povikala je da se vozač vrati, što je on ipak učinio, i da pozove pomoć.

Otprilike trećina vozača električnih trotineta u Francuskoj su strani turisti, po istraživanju francuske vladine agencije za transport.

Ostavi komentar

0/300