Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mediji: Evropski savjet oštro kritikovao Kosovo zbog taksi

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Tanjug/Blic

Mediji: Evropski savjet oštro kritikovao Kosovo zbog taksi Foto: Antena M

Evropski savjet oštro je kritikovao prištinske vlasti i zatražio ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je i uslov Beograda za nastavak dijaloga i sastanak u Parizu, a zamjenik kosovskog ministra spoljnih poslova Enver Hodžaj, uprkos upozorenjima Brisela, izjavljuje da vjeruje da će doći do sastanka u Parizu.

Kako saznaje "Klan Kosova", na današnjem sastanku Evropskog savjeta neće biti usvojena odluka za viznu liberalizaciju za građane Kosova, a zatražiće se ukidanje taksi bez odgađanja, kako bi dijalog Beograda i Prištine mogao da se nastavi.

Ta televizija ocjenjuje da je ovo "najgori signal" za prištinske vlasti otkad Evropski savjet iznosi svoje zaključke.

Dodaje se da je mišljenje Evropskog savjeta "snažno, jasno i uznemirujuće" i da bi trebalo da bude uzbuna prištinskim vlastima da svoja djela sprovode drugačije nego do sada.

Hodžaj, međutim, tvrdi da i dalje vjeruje da će do sastanka u Parizu zakazanog za 1. jul doći, uprkos tome što nije ispunjen zahtjev zvaničnog Beograda za ukidanjem taksi.

Smatra da su posjete diplomata iz Francuske i Njemačke Beogradu i Prištini prije tri nedjelje zapravo bile pripreme za razgovore u Parizu.

Prema njegovim riječima, Priština ne ugrožava dijalog, uprkos, kako kaže, izjavama koje dolaze od zvaničnog Beograda.

Dodaje da prištinske vlasti na dijalog gledaju kao na "instrument koji će dovesti do normalizacije odnosa". 

Ostavi komentar

0/300