Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U Višegradu otkrivena nova grobnica

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: balkans.aljazeera

U Višegradu otkrivena nova grobnica Foto:balkans.aljazeera/ilustracija

Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u srijedu su ekshumirali jedno tijelo iz nove grobnice na području opštine Višegrad na lokalitetu Gradina.

Kako je za Fenu pojasnio član Kolegijuma direktora Instituta Amor Mašović, prije nekoliko sedmica s predstavnicima Tužilaštva BiH i Instituta jedan od svjedoka koji ima određena saznanja o postojanju te grobnice pokazalo je lokalitet grobnice.

U pitanju je lokalitet gdje je prije desetak godina već vršena ekshumacija žrtava Srebrenice, ali je svjedok sada pokazao desetak metara dalju lokaciju koja se nalazi u prirodnom usjeku.

Svjedok tvrdi da se žrtve nalaze upravo u tom usjeku, a da su zločinci uz pomoć dinamita zatrpali taj prostor te su tijela danas ispod velikog kamenja teškog po nekoliko tona“, dodao je Mašović.

Ekshumacija počela u ponedjeljak

Radi se o zahtjevnom poslu koji je pred predstavnicima Instituta i Tužilaštva BiH kako bi se omogućio pristup usjeku.

Istovremeno, lokalitet je veoma opasan za rad zbog zmija te se ne može predvidjeti kada će kada ekshumacija biti završena.

Mašović je kazao da je ekshumacija počela u ponedjeljak te da su već pronađeni skeletni ostaci jedne osobe, ali za sada se ne zna koji je to broj potencijalnih žrtava.

Kako je zaključio, tokom otklanjanja kamenja biće korištena mehanizacija koju po naredbi Tužilaštva BiH osiguravaju preduzeća koja su prethodnih godina angažovana na ekshumacijama.

Ostavi komentar

0/300