10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vladika autokefalne Crkve Ukrajine služio liturgiju na Svetoj Gori!

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Vladika autokefalne Crkve Ukrajine služio liturgiju na Svetoj Gori!

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Jutros, prvi put od dobijanja autokefalije, predstavnici Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) su služili Božansku liturgiju na Svetoj Gori.

Delegaciju PCU predvodi episkop odeski i baltski Pavel Juristi, a na Svetu Goru su otišli, objavljeno je, „po blagoslovu mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija i pozivu vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja”.

Pavel se „moli na planini Atos za jedinstvo pravoslavaca i mir na istoku Ukrajine”.

Kako prenosi agencija „Romfea”, Pavel je jutros služio Božansku liturgiju u svetogorskome Pantokratoru (Μονή Παντοκράτορος), uz sasluženje igumana ovoga manastira Gavrila.

Pantokrator i drugi manastiri na Svetoj Gori su jurisdikcija Carigradske patrijaršije. Nalaze se na teritoriji Republike Grčke. Na poluostrvu je ukupno 20 manastira i oko 2.500 stanovnika, uglavnom monaha, raznih nacionalnosti.

Uprkos nedavnim tvrdnjama zavničnih ruskih i srpskih crkvenih medija da Epifanijevoj intronizaciji, koja je obavljena u neđelju 3. februara, neće prisustvovati niko sa Svete Gore, tj. da su svetogorci saglasni sa pozicijama Ruske crkve u pogledu Ukrajine – u Kijev je doputovala svetogorska delegacija. Predvodili su je nastojatelji manastira Vatoped (Βατοπέδι,) i Ksenofont (Μονή Ξενοφώντος).

Patrijarh SPC Irinej Gavrilović upitan je od Rusa kako će se oko ukrajinskoga crkvenoga pitanja postaviti Hilandar, srpski manastir na Svetoj Gori? „SPC ne raspolaže novim informacijama po tome pitanju”, kazao je prekjuče za „РИА Новости” Irinej i dodao: „Nadam se da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC".

U međuvremenu, najavljeno je da će autokefalna Kiparska crkva 18. februara službeno razmotriti priznanje autokefalije PCU.

(Ne)priznanja autokefalije PCU od drugih crkava imaju simbolički značaj, ali se njima ne može potvrditi, relativizovati ili opovrgnuti tomos koji je 6. januara dobila od Vasljenskoga Patrijarha.

Do danas su tačno 248 parohija (crkvenih opština) ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP) dobrovoljno pristupile PCU. Tranzicija je u porastu i do kraja godine očekuje se da će ih slijediti hiljade drugih parohija.

Liturgijska podrška autokefaliji PCU sa Svete Gore, na drugoj strani, ohrabruje pomjesne crkve da u što skorijem periodu priznaju novu sestrinsku crkvu.

U nastavku, pogledajte fotografije sa jutrošnje liturgije na Svetoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR