Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Maskirani napadač pucao po džamijama, ubijeno 49 osoba

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Maskirani napadač pucao po džamijama, ubijeno 49 osoba Foto: Reuters/Pixsell

Najmanje 40 osoba ubijeno je nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch i počele da pucaju.

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu. Pucao je i prema djeci, a prema posljednjim informacijama, ubio 49 ljudi.

Ispalio je najmanje 100 hitaca. Napadač se identifikovao kao Brenton Tarant iz Graftona u Australiji. Navodno je upravo on cijeli masakr prenosio na Facebooku i kasnije video objavio na Instagramu.  Policija ga je uhapsila nedugo nakon napada.

Prema navodima svjedoka, barem jedan napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu. Policija je potvrdila da je uhapsila jednog atentatora.

Policija je objavila kako su na jednom automobilu pronađene eksplozivne naprave. Ta sinformacija razlikuju se od prethodne kad je rečeno da su eksplozivi pronađeni u dva automobila.

Australijski premijer Skot Morison naložio je da se zastave spuste na pola koplja.

"Australija stoji uz Novi Zeland u ovo mračno vrijeme gdje su mržnja i nasilje ukrali mir i nevinost. Ostanite jaki", napisao je Morison.

Iz Facebooka su objavili kako su sporni video uklonili.

CNN je objavio da je naknadno uhapšeno još troje ljudi, dva muškarca i žena, za koje sumnjaju da su nasumično pucali na džamiju.

U toj džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebalo da igra protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije povrijeđen. Policija upozorava građane u centru grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom gradu.

"Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja", kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Prema popisu iz 2013. godine jedan odsto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Ostavi komentar

0/300