Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Iran prekoračio limit za obogaćivanje uranijuma

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Srna/Blic

Iran prekoračio limit za obogaćivanje uranijuma

Iran je zvanično prešao ograničenje od 3,67 odsto obogaćenja uranijuma, koje je uspostavljeno nuklearnim sporazumom postignutim 2015. godne sa svjetskim silama, izjavio je danas Behruz Kamalvandi, portparol iranske Organizacije za atomsku energiju.

Prema njegovim riječima, Iran će razmotriti da ubuduće obogaćuje uranijum do 20 odsto ukoliko Evropa i dalje nastavi da zanemaruje obaveze preuzete nuklearnim sporazumom. Kamalvandi je od evropskih potpisnica sporazuma zatražio da djeluju brzo i prije nego što Iran preduzme nove korake za povlačenje iz dogovora.

Iran je juče saopštio da će smanjiti svoje obaveze prema sporazumu potpisanim sa svjetskim silama 2015. godine tako što će podići stepen obogaćenja uranijuma.

Iranski zvaničnici, na konferenciji za novinare, najavili su da će Teheran svakih 60 dana nastavljati sa smanjenjem poštovanja obaveza, ukoliko države potpisnice sporazuma ne zaštite Iran od američkih sankcija.

Uranijum obrađen do čistoće od 3,67 odsto pogodan je za stvaranje električne energije i to je maksimalni nivo dozvoljen sporazumom.

Obogaćenje do 90 odsto omogućuje da se uranijum iskoristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

Ostavi komentar

0/300