Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nova vlada Grčke priznala Gvaida

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Nova vlada Grčke priznala Gvaida Foto: Beta/AP

Nova vlada Grčke koju vodi Kirijakos Micotakis saopštila je danas da priznaje opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida za privremenog predsjednika te zemlje i navela da se Atina time pridružuje zajedničkoj poziciji Evropske unije.

Današnjom objavom grčkog ministarstva spoljnih poslova promijenjena je pozicija prethodne vlade koja je u borbi za vlast u Venecueli podržala socijlističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Grčko ministarstvo je objavilo da je "odlučilo da prizna predsjednika demokratski izabranog parlamenta Huana Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele kako bi raspisao slobodne, poštene i demokratske predsjedničke izbore".

Gvaida je za privremenog predsjednika Venecuele do sada priznalo oko 50 država, među kojima su SAD i zemlje EU, navodeći da je prošlogodišnji reizbor Madura bio nelegitiman.

Na parlamentarnim izborima u Grčkoj, održanim u nedjelju, konzervativna Micotakisova Nova demokratija osvojila je apsolutnu većinu mandata, porazivši ljevičarsku Sirizu doskorašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa.

Ostavi komentar

0/300