Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Stjuardesa preminula od malih boginja, zarazila se na letu iz Njujorka

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Beta/B92

Stjuardesa preminula od malih boginja, zarazila se na letu iz Njujorka Ilustracija/Wikipedia

Izraelska stjuardesa preminula je nakon nekoliko mjeseci hospitalizacije jer se zarazila virusom malih boginja, saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

Četrdesettrogodišnja Rotem Amitai, majka troje đece, primljena je u bolnicu u martu nakon što je doputovala avionom iz Njujorka, javljaju izraelski mediji.

Ona je bila vakcinisana protiv malih boginja samo jednom, umjesto dva puta, kako se preporučuje.

Ministarstvo je navelo da je njeno stanje bilo pogoršano encefalitisom i imuni sistem joj je kolabirao, ali nije objavilo da li se stjuardesa zarazila malim boginjama tokom leta, prenosi Frans pres.

Mediji pišu da je ona bila u kontaktu sa zaraženim putnikom i da je avion izraelske kompanije EL AL, LY 002, poletio sa međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi 26. marta i sletio u Tel Aviv narednog dana.

Stjuardesa je nekoliko dana kasnije primljena u bolnicu i potom pala u komu.

Broj oboljelih od malih boginja skoro se utrostručio od januara u poređenju sa istim periodom prošle godine, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

To je najveći broj oboljelih od 2006.

Izraelska avio-kompanija EL AL saopštila je da je nastojala da se svi članovi avio-posada vakcinišu kada se saznalo da se stjuardesa razboljela.

SZO upozorava da sve više ljudi to odbija između ostalog iz vjerskih razloga.

U zapadnim zemljama protivnici vakcinacije tvrde da postoji veza između vakcine protiv malih boginja i autizma. SZO je više puta to negirala.

Ostavi komentar

0/300