13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grci priznali kanoničnost autokefalije za Ukrajinsku crkvu, ali odložili njezino priznanje za oktobar

Svijet

Comments 0

Grci priznali kanoničnost autokefalije za Ukrajinsku crkvu, ali odložili njezino priznanje za oktobar

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Na zvaničnoj veb stranici Grčke pravoslavne crkve je objavljeno saopštenje sa rezultatima sastanka Svetoga Sinoda koji je održan od 26. do 28. avgusta. U skladu s preporukama sinodskih odbora o dogmatskim i kanonskim pitanjima, kao i pravoslavnim i međuhršćanskim odnosima o pitanju autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), Sinod GPC je objavio da „priznaje kanonsko pravo Vaseljenskoga Patrijarha na dodjelu autokefalije i privilegiju poglavara GPC (arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima) da se dalje bavi priznavanjem Ukrajinske crkve”.

Grčka crkva čeka izvještaje svojih sinodskih komisija radi priznanja ukrajinske autokefalije

Poglavari Grčke i Ukrajinske crkve molitveno sasluživali!

Grčka crkva razmatra službeno priznanje autokefalije Ukrajincima

Na sastanku, koji je održan u manastiru Petrakis u Atini, predśednici sinodskih komisija, mitropolit Damaskin Karpatakis i mitropolit Ignjatije Georgakopulos, dali su „zeleni signal” za priznavanje PCU. Međutim, najmanje dvojica arhijereja, mitropolit Kozma Papahristos i mitropolit Serafim Roris, saopštili su izvjesne nedoumice.

Prema tumačenju eksperata, Sinod je priznao kanoničnost postupka dodjele autokeflije Ukrajincima, no činjenica je da nije objavljeno da GPC zvanično stupa u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa PCU. Takva odluka GPC će, tvrdi se neslužbeno, biti donijeta u oktobra o.g. kada će zasijedati Sinod Jerarhije (arhijerejski sabor Grčke – Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος).

Prema grčkoj crkvenoj agenciji „Romfea”, „arhiepiskop Jeronim je s velikim zanimanjem slušao stavove Sinoda i zahvalio im na podršci i priznavanju njegove privilegije”. On je, ipak, kazao: „Ne mogu sam preuzeti odgovornost o priznanju Ukrajinske crkve. Predočiću Sinodu Jerarhije da odluči o tome".

Sinod Jerarhije GPC će zasijedati 8-11. oktobra. Eventualno priznanje PCU, procjenjuje se, suočiće Grčku crkvu s osvetom od strane Ruske pravoslavne crkve, koja, uz pomoć diplomatije Ruske Federacije, mjesecima unazad vrši snažne i direktne i posredne pritiske na grčke arhijereje da ostanu uzdržani po pitanju Ukrajine.

Takođe u oktobru, kako smo ranije najavili, dvojica ključnih patrijarha – vaseljenski Vartolomej i ruski Kiril – neće se u najboljem slučaju jednovremeno pojaviti u Srbiji na već zakazanoj liturgijskoj „centralnoj proslavi” osam vijekova navodne autokefalije Srpske pravoslavne crkve.

NOVI POTRESI U VASELJENI: Srbi opet pred izborom – Moskva ili Carigrad

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR