Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Žele da ublaže posljedice prestanka eksploatacije uglja

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina business

Žele da ublaže posljedice prestanka eksploatacije uglja Foto: Wikipedia

Vlada Njemačke odobrila je plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi eura za ublažavanje posljedice napuštanja eksploatacije uglja u rudarskim regionima.

Ministar privrede Peter Altmaier je krajem avgusta rekao da će isplata novca početi kada parlament donese zakon kojim se utvrđuju datumi i uslovi odustajanja Njemačke od korišćenja uglja, vjerovatno narednih mjeseci.

Novac će biti iskorišćen za finansiranje projekata, poput proširenja pristupa širokopojasnom internetu, transportne infrastrkture, lociranja istraživačkih instituta i vladinih službi u pogođenim regionima, prenosi B92.

U januaru je Vladina komisija preporučila da Njemačka najkasnije do 2038. godine obustavi korišćenje uglja za proizvodnju struje, što je dio napora za suzbijanje klimatskih promjena.

Njemačka više od trećine električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj, što stvara velike količine zagađujućih gasova koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Posljednji njemački rudnik mrkog uglja zatvoren je u decembru, ali rudnici lignita još rade. Lignit se smatra još prljavijim od mrkog uglja, ali je njegovo vađenje relativno jeftino.

Odluka Vlade donijeta je uoči izbora u dvije pokrajine na istoku Njemačke, u Saksoniji i Brandenburgu, gde se kopa lignit.

Istraživanja pokazuju da su vladajuće njemačke partije na putu da izgube na snazi u tim pokrajinama. Istovremeno se očekuje jačanje krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Opozicioni Zeleni dovode u pitanje "tajming" najave iz Vlade, s obzirom da Njemačka još nema detaljan plan napuštanja uglja. Taj plan se očekuje na jesen.

Ostavi komentar

0/300