10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Bregzit je tragičan trenutak za Evropu"

Svijet

Comments 0

"Bregzit je tragičan trenutak za Evropu"

Izvor: Beta/B92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Istupanje Velike Britanije iz članstva EU predviđeno za 31. oktobar predstavlja "tragičan trenutak za Evropu", izjavio je odlazeći predsjednik EK Žan-Klod Junker.

Ovo je rekao u intervjuu izdanju španskog lista Pais za nedjelju.

Junker koji i sam odlazi sa funkcije 31. oktobra, rekao je da je Bregzit suprotan duhu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila koji se u svoje vrijeme zalagao za "države ujedinjene u Evropi".

"Mislim da još imamo mogućnost postizanja dogovora" sa Londonom, ocijenio je Junker i dodao da je nedavno u Luskemburgu imao "konstruktivan i pozitivan" razgovor s britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Junker je dodao da ne dijeli stav onih koji misle da se Džonson igra "sa EU i samim sobom" već smatra da britanski premijer pokušava da pronađe dogovor prihvatljiv i za britanski i Evropski parlament.

Predsjednik EK izrazio je žaljenje što EU nije "intervenisala" 2016. kada je Velika Britanija organizovala referendum o Bregzitu.

Junker je pomenuo "kampanju laži i dezinformacija" prije referenduma i dodao da je EK odlučila da ne interveniše na molbu tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona smatrajući sada da je to bila "velika greška".

Predsjednik EK je o krizi u španskoj pokrajini Kataloniji odbio da komentariše sudske procedure u toku u Španiji rekavši da se nikad nije zalagao za "glupi nacionalizam koji nikuda ne vodi".

"To nije komentar protiv Katalonije koju poštujem onakvu kakva je sada", rekao je Junker i dodao da je Evropa "mali kontinent koji trenutno gubi na ekonomskoj i demografskoj važnosti tako da nije trenutak za nacionalističke grupe već ujedinjenje naroda".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR