Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ministar: Napad u njemačkom gradu Haleu bio je antisemtiski, napadač snimao pucnjavu

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta

Ministar: Napad u njemačkom gradu Haleu bio je antisemtiski, napadač snimao pucnjavu Foto: Screenshot Youtube

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da je današnji napad vatrenim oružjem u gradu Haleu, u kome su ubijene dvije osobe, bio antisemitski napad i da tužioci vjeruju da ga je počinio simpatizer ekstremnodesničarskih grupa.

Zehofer je u saopštenju potvrdio da je "teško naoružan počinilac" pokušao da upadne danas u sinagogu u tom istočnonjemačkom gradu i to na Jom Kipur, koji je najsvetiji dan za Jevreje, prenosi agencija AP.

"Kako sada stvari stoje, treba da krenemo od principa da se radi o antisemitskom napadu", rekao je on u saopštenju i dodao da se sumnja da se radi o djelu "ekstremne desnice".

Pucnji su ispaljeni ispred sinagoge i obližnje radnje za kebab, kada su ubijene dvije osobe. Policija je saopštila da je uhapsila jednu osobu.

Časopis Špigel je prenio da je osumnjičeni napadač 27-ogodišnji muškarac iz države Saksonijie-Anhalt gdje se nalazi Hale.

Prema tom listu, istražitelji imaju i video koji je napadač izgleda snimio sa kamerom na svojoj kacigi.

Vebsajt SITE specijalizovan za nadzor terorističkih organizacija prenosi takođe da je osumnjičeni napadač iz Halea sam snimao pucnjavu i objavio video na jednoj internet platformi, prenosi Frans pres.

U tom videu, koji traje 35 minuta, taj čovjek je rekao da Holokaust nikad nije postojao i da smatra da su Jevreji krivi za sve probleme, prenosi sajt SITE i povlači paralelu sa sličnim videom koji je snimio napadač u Krajstčerču na Novom Zelandu kada je napao dvije džamije u martu.

Ostavi komentar

0/300