Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

MMF: Bregzit uz dogovor dobra vijest, uzdržanost dok ne budu poznati detalji

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: N1

MMF: Bregzit uz dogovor dobra vijest, uzdržanost dok ne budu poznati detalji

Bregzit uz dogovor je dobra vijest, ali njegovi efekti na evropske privrede još ne mogu da se procijene, ocjena je Kristaline Georgijeve, šefice MMF-a. Sa druge strane, razlozi usporavanja globalnog rasta su poznati i zabrinjavajući.

Još jedno upozorenje, ovoga puta sa samog vrha Međunarodnog monetarnog fonda. Kristalina Georgijeva, nova šefica te organizacije kaže - trgovinske barijere glavna su prepreka globanoj ekonomiji.

Prognoze da će svjetska privreda u narednom periodu biti u zoni nesigurnosti utemeljene su ka trgovinskim konfliktima i geopolitičkim nestabilnostima koje umanjuju povjerenje investitora, time i ulaganja i privredni rast.

Georgijeva pozdravlja popravljanje odnosa SAD-a i Kine, ali kaže, da je umjesto trgovinskog primirja potreban trgovinski mir. Takođe, i da je sukob dvije velesile nije jedini trgovinski problem u svijetu.

"Jasno je dokazano - trgovina je dobra za rast, za nove poslove, smanjenje siromaštva, ali još više doprinosi miru. Istraživanja pokazuju da zemlje koje trguju, ne ulaze u konflikte često. U vremenu kad je trgovina najviše razvijana, broj žrtava konflikata opao je za 94 odsto. Ako želimo mirnu i prosperitetnu budućnost, moramo da radimo u najširem smislu na trgovinskom sistemu koji će da je podupre", kaže Georgijeva.

Osim trgovine, Georgijeva vidi i budžetske politike kao moguć podsticaj rastu. Zemlje koje mogu to sebi da priušte, poput Njemačke i Holandije, treba više da ulažu. Većina država, pak, treba da bude oprezna sa planiranjem budžeta.

MMF je inače, prije dva dana, još jednom smanjio prognozu rasta svjetske privrede na tri odsto u ovoj i 3,4 odsto u narednoj godini.

Ostavi komentar

0/300