Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Naglo skočio broj mrtvih od koronavirusa, potvrđeni slučajevi i u Australiji i Maleziji

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Index.hr/B92

Naglo skočio broj mrtvih od koronavirusa, potvrđeni slučajevi i u Australiji i Maleziji Foto: EPA-EFE/STRINGER

Godina pacova, prvog od 12 znakova zodijaka tradicionalnog kineskog lunarnog kalendara, počinje u Kini, zasjenjena velikim restrikcijama putovanja uvedenim u strahu od širenja nove bolesti pluća koja je izbila u gradu u središtu zemlje - Vuhanu.

U međuvremenu je broj mrtvih skočio na 41, a još se sinoć govorilo o 26 ljudi. Broj oboljenih čija bolest je zabilježena prerastao je 1000. Smatra se da sad slijedi vrlo rizično razdoblje pošto Kinezi za svoj najveći praznik masovno putuju.

Iz sigurnosnih razloga lunarna nova godina neće u Pekingu i drugim većim gradovima biti popraćena vatrometom, iako će ih biti u unutrašnjosti.

Tradicionalni novogodišnji tv program, koji traje nekoliko sati, ove je godine uputio emotivan poziv na borbu protiv koronavirusa u Vuhanu.

Porastao broj mrtvih

Naučnivi vjeruju da je ova virusna bolest prenesena sa divljih životinja. Do sada je od nje umrla 41 osoba, a zaraženo je blizu 1287 ljudi širom zemlje.

Vlasti očekuju da će tokom 40 dana oko praznika biti zabilježeno 3 milijarde putovanja s obzirom na činjenicu da lunarna nova godina najvažniji kineski praznik i prilika de se porodica nađe na okupu.

Virus je, kako su nadležni potvrdili, stigao u Evropu. U Francuskoj su zabilježena tri slučaja.

Koronavirus u Maleziji i Australiji

Australija je proglasila prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u državi Viktorija, a pacijent hospitalizovan u stabilnom stanju u predgrađu Melburna, saopštili su australijski zvaničnici.

Kako se navodi, riječ je o kineskom državljaninu (50) koji je u januaru stigao u Australiju i on je izolovan i liječi se u bolnici.

I Malezija je potvrdila tri slučaja infekcije koronavirusom, prvih u jugoistočnoj Aziji.

Ostavi komentar

0/300