Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Plenković i Makron razgovarali o proširenju EU

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Tanjug/B92

Plenković i Makron razgovarali o proširenju EU Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je na marginama sastanka na vrhu Evropske unije sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Između ostalog, govorili su o proširenju EU.

Plenković je s Makronom razgovorao o jačanju saradnje dvije zemlje, politici proširenja Evropske unije, pitanju otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenijela je Hina.

Francuska je u oktobru zajedno s Holandijom i Danskom blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tražeći reformu pregovaračkog procesa.

Hrvatska će u maju u Zagrebu tokom svog predsjedavanja Savjetom EU organizovati sastanak na vrhu zemalja članica EU i šest zemalja jugoistočne Evrope.

Do tada bi Hrvatska željela da postigne konsenzus među zemljama članicama kako bi te zemlje mogle krenuti dalje na svom evropskom putu, što bi bio pozitivan signal i za ostale zemlje u njenom jugoistočnom susjedstvu, navodi Hina.

Kako prenosi ta agencija, Plenković i Makron će nastaviti razgovore tokom bilateralnog susreta početkom januara u Parizu. Plenković tokom dvodnevnog samita EU ima niz bilateralnih susreta.

Ostavi komentar

0/300