Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nakon više od 20 godina: Obnavljaju avio-liniju Beograd-Priština

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Nakon više od 20 godina: Obnavljaju avio-liniju Beograd-Priština Foto: EPA

Srbija i Kosovo danas su sa avio-kompanijom Lufthansa potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije Beograd - Priština poslije više od 20 godina.

Pismo o namjerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O'Brajena.

U ime Srbije pismo o namjerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša.

O'Brajen je sporazum nazvao "istorijskim" dodajući da su komercijalne veze "žila kucavica moderne ekonomije".

Na relaciji Beogard-Priština letjeće avioni Lufthanzinog prevoznika Eurovings (Eurowings) čiji je predstavnik rekao da će letovi biti obnovljeni pošto Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke, prenijela je agencija AP.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije danas povodom potpisivanja pisma o namjerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd - Priština da bi ta linija mogla da zaživi "nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije" i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Prema njegovim riječima, zvaničnici iz Beograda će o toj namjeri obavijestiti i Unmik i Kfor koji su, kako je dodao, po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN i po Vojno-tehničkom sporazumu, zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na Kosovu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravo je potpisivanje pisma o namjerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograda - Priština kao "važan korak za kretanje građana i proces normalizacije".

Ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja između Beograda i Prištine može samo da donese dobro, rekla je danas potpredsjednica vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, dodajući da je i istakla da se već neko vrijeme radi na uspostavljanju administativnih i tehničkih uslova.

Komentari

Oksim,

E pa braćo Srbi pripremite pasoše kad izadjete iz aviona u Prištini u to ‘vaše’ Kosovo!

Ostavi komentar

0/300