13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović:  Unapređivanje uslova za uključenje dijaspore u društveni, ekonomski i politički sistem naš zadatak

Dijaspora

Comments 0

Milatović: Unapređivanje uslova za uključenje dijaspore u društveni, ekonomski i politički sistem naš zadatak

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović govorio je na Biznis forumu u okviru manifestacije Dani dijaspore-iseljenika u Bijelom Polju.

"Žao mi je što su mnogi naši ljudi prepoznati u inostranstvu kao izvanredni, dok kod nas nisu imali jednake šanse za razvoj. Juče sam ugostio jednog vanrednog mladića. O njemu sam čuo u medijima, a ubrzo je uslijedilo i pitanje roditelja o tome kako država može da pomogne. Zamislite, on je osvojio srebro na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi i bronzu na balkanskoj matematičkoj olimpijadi. I ne postoji sistem koji njemu garantuje pomoć i podršku države. On će vjerovatno biti među najboljima na svom univerzitetu (MTI)iI želim da se vrati, želim da on bude taj koji će nastaviti naš put promjena", kazao je Milatović.

Ukoliko, kaže, i ostane u dijaspori želi da uvijek ima gdje da dođe i da ga ova zemlja dočeka široko otvorenih ruku.

"I ne želim da on bude izuzetak, već pravilo. Jer kao što rekoh, ako to ne možemo da postignemo, onda je upitan naš boravak ovdje. Ovo je jedan prirodan proces, koji nakon 30 godina jednopartijskog sistema ne može da se promjeni preko noći. Mnoge su porodice otišle, mnogi se nikada neće vratiti, mnogi doktori nauka pobjegli su u potrazi za boljim životom, baveći se poslovima za koje se nijesu školovali, ali od kojih mogu da žive. To je naš izgubljen potencijal. A stvaranje i unapređivanje uslova za uključenje dijaspore u društveni ekonomski i politički sistem naš zadatak. I to je ono zbog čega sam danas i dao primjere iz sopstvenog života, jer sam bio dio vas, a sada sam se vratio da našoj zemlji dam sve ono što sam u inostranstvu naučio. Volio bih da i vi sve vaše znanje i iskustvo stavite na raspolaganje, kako bismo zajedničkim snagama stvorili poželjan poslovni ambijent, učinili našu državu ekonomski jačom i poželjnom za investiranje", poručio je Milatović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR