20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Neočetnicka koalicija zvana DF otvoreno se zalaže za nestanak naše zemlje sa mape nezavisnih država

Dijaspora

Comments 2

Popović: Neočetnicka koalicija zvana DF otvoreno se zalaže za nestanak naše zemlje sa mape nezavisnih država

Autor: Antena M

  • Viber

Dijaspora i iseljenici Crne Gore, koji svoju matičnu domovinu doživljavaju građanskom, multietničkom, multikulturalnom, pravno ustrojenom, socijalno sigurnom i po evropskim standardima uređenom državom, a spremni su dati doprinos i odricati se za razvoj takve domovine organizovali su Tematsku śednicu: „CRNOGORSKA DIJASPORA U KONTEKSTU AKTUELNE POLITIČKE SITUACIJE U CRNOJ GORI“.

Sjednica je održana na Cetinju a među brojnim učesnicima, javnosti se obratio i predsjednik prvog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG, Nenad Popović. On se osvrnuo na trenutnu političku situaciju u domovini Crnoj Gori, kao i na njene reperkusije na dijasporu.

Negovo obraćanje prenosimo integralno.

Poštovani domaćine gradonačelniče Kašćelan, poštovani predstavnici više opštinskih vlasti i institucija čuvatelja crnogorskog identiteta Matice crnogorske i Savjeta Muslimana CG, uvaženi profesore Peroviću, poštovani prijatelji i saborci iz dijaspore, inicijatori ovoga skupa Ljubo Radović i Emira Ličina, moji dragi prijatelji, su me zamolili da se kao neko ko se preko 20 godina bavi organizovanjem crnogorske dijaspore i čiji je rad bio krunisan ulaskom u prvi saziv Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG i trogodišnje predsjedavanje istim, osvrnem na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori.

Meni lično, emocionalno teško pada ovaj osvrt, zbog karaktera vlasti koja od tog 30. avgusta prošle godine simbolično gura našu zemlju ka provaliji, a pogotovo zbog odnosa te vlasti prema crnogorskoj patriotskoj dijaspori.

"Mi se danas u odnosu na drzavu praktično nalazimo u situaciji kao nekada prije osnivanja Centra za iseljenike, tj.nemamo partnera i sagovornika u organima izvršne vlasti. U to vrijeme imena iseljeništva iliti dijaspore nije bilo ni u jednom nazivu ili opisu posla nekog od državnih organa. Tadašnju vlast nijesmo interesovali ili možda bez naše organizovane forme za njih jednostavno nijesmo bili vidljivi", rekao je on.

Popović je kazao da samoorganizovanje crnogorske dijaspore od 1998. uzima maha priređivanjem dva svjetska Kongresa u USA i trećim na Cetinju, osnivanjem Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke i Evrope 2000. u koje je ugradio svoje slobodno vrijeme najboljih godina mladosti.

Do referenduma crnogorski iseljenici već bili organizovani na svim kontinentima, a na njemu su bili tamo gdje su iseljenici i pecalbari iz Crne Gore uvijek bili, na braniku odbrane i obnove nezavisnosti ove naše drevne evropske države.

"Tadašnja vlast je na našu inicijativu dobro reagovala prvo osnivanjem Centra za iseljenike i potom Uprave za dijasporu koja je opet oformila Savjet za saradnju sa dijasporom kao savjetodavni organ Vlade CG. Svaki po sebi bili su to koraci od sedam milja u domenu saradnje sa nama.

Razlika danas u odnosu na vrijeme prije formiranja Centra za dijasporu je ta, jer su ovoj novoj vlasti, Ministarstvu vanjskih poslova i njenoj Upravi za dijaspori, puna usta želje za saradnjom, međutim sa ovim konglomeratom partija javnih i tajnih nepodržavatelja crnogorske nezavisnosti, mi nemamo jedan i esencijalni zajednički imenitelj, a to je nezavisna Crna Gora", naveo je u saopštenju.

Prema riječima Popovića, neočetnicka kolalicija zvana Demokratski front otvoreno se zalaže za nestanak naše zemlje sa mape nezavisnih država i ona čini najveći dio pobjedničke koalicije triju koalicija.

"Demokrate sa svojim satelitima, iskonski predstavljaju obrijanu i umivenu verziju Demokratskog fronta koji nekom vradžbinom drži oko sebe 30 do 40 % suverenista u stanju sljepila i gluvoće, te ne raspoznaju perfidnu igru nekadašnjeg podmlatka Moma Bulatovića i Sloba Miloševica. Skoro je ista igra u koaliciji URA, gdje njihov relaksirani vođa, kao zvukom čarobne frule drži u transu 80% njegovih suverenističkih clanova, koji niti vide i niti cuju kako nas on sve zajedno vodi prvo u srpski svet, pa onda i u evroazijske integracije", naveo je Popović.

Zato, kaže on, "dragi prijatelji nema i neće biti nikakve saradnje sa neočetnickom Vladom, MVP-om, Upravom za dijasporu, jer jednostavno nemamo zajedničkog cilja koji bi sa njima željeli ostvarivati".

Prema njegovim riječima, neće im dati alibi da fingiraju dijalog sa njima, da bi ljudima na privremenom radu u inostranstvu nakon navodnog dijaloga ukinuli pravo glasa, tobože sa sve našom saglasnošću.

"Sa nama patriotskom crnogorskom dijasporom, koja čini ogromnu većinu našeg naroda u iseljeništvu, tu igru neće moći da igraju, ali u nedostatku masovne podrške njihovim namjerama, oni će se i dalje srijetati i slikavati sa pojedincima koji nemaju ni članove svojih porodica iza sebe, a sve to u propagandne svrhe.

Naš je zadatak da im te predstave za medije svaki put raskrinkamo, što smo do sada i činili i dalje da nastavimo sa informisanjem međunarodnih faktora o nedemokratskim i diskriminatorskim namjerama ovog kleronacionalističkog režima prema državljanima CG. Tako ćemo agirati sve dok iskrene državotvorne partije u širokoj koaliciji ne preuzmu ponovo vlast i vođenje naše posrnule države", poručio je on.

Navodi da, znajući da će ovom skupu prisustvovati i visoki funkcioneri nekadašnjih vladajućih partija, želi da im uputi apel, da je došlo pet do 12 da se svi maksimalno podmlade i reformisu, ideološki srodne partije i njeni funkcioneri, lične pizme ostave po strani i ponovo ujedine, najaktivnije moguće djeluju da se zabluđeli sinovi Crne Gore koji daju glasove prijevarnim Demokratima i URA-i probude iz transa i dođu sebi i Crnoj Gori.

Post, kako kaže, među njima ima dosta prijatelja, zna da ovu kritiku neće uzeti za zlo, vec kao iskren i konstruktivan savjet, reći će danas, kako ističe, na Cetinju prisutnim političkim predstavnicima državotvornih partija sljedeće:

- Učite iz ovog nepotrenog zastoja u razvoju naše zemlje, jer se desio između ostalog i zbog vaših pogrešnih strategija i procjena.
- Ne počinite više one greške kada ste davali pozicije i funkcije onima koji su 2006. bili protiv države ne bili ih pridobili, vidjeli ste gdje su oni danas i koliko ste ih uspjeli pridobiti.

- Ne dozvolite da od benefita nezavisnosti, Cetinje i njegovi ljudski resursi opet ne dobiju ništa kao nakon 2006.
- Ne tolerišite više vjerskim zajednicama drugih država, da budu izvan i iznad zakona države Crne Gore, i pomažite domićine religijske zajednice: Crnogorsku pravoslavnu Crkvu, Islamsku zajednicu Crne Gore i Nadbiskupiju barsku i Biskupiju kotorsku koje okupljaju vjernike kojima niko Crnu Goru iz srca iščupati ne može.

- Ne dozvolite da iko više iz vaših redova kad opet dođete na vlast, napravi od cijelih gradova svoje feude i prekomjerno se bogati na račun državnog ili opštinskog budžeta.

"Ovaj apel uzmite ozbiljno, kao što ćemo i mi iz dijaspore ozbiljno uzeti vaš poziv, ako Bog veliki da vrlo brzo, da sa vama zajedno preuzmemo kormilo našeg državnog broda i sa trenutnog kursa ISTOK, okrenemo ga ponovo ka civilizovanom i naprednom ZAPADU!

Nek je vječna Crna Gora! Srećan dalji rad tematske sjednice i zivjeli", poručio je Popović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Adnan

Sretno i od nas Bosnjaka. Zivi i zdravi bili i ziva Vam Crna Gora kao nezavisna drzava kod je svijeta i vijeka