10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultura

Art nam brani filologa mrtva, što ga brani kad ga ne odbrani III dio

Autor: Antena M

  • viber

cobiss

Ima li jošnastavaka? Kad mu je Glušica bila član komisije za odbranu doktorata bila je dobra, sad ne valja. Ako je stvarno loša neka Čirgić vrati doktorat koji mu je potpisala kao član komisije. Čirgić je inače, glavni i odgovorni urednik časopisa Lingua Montenegrina u kojem je objavio 33 rada?

Taša

@cobiss Pa nije mu ona pisala doktorat. Ovaj ti je argument ka da sad Rajki neko reče: vrati stan što si dobila dok si bila prorektor sad kad ti ovaj rektor i vlada ne valjaju...

cobiss

@Taša A, meni je nejasno kako možete upoređivati doktorate i stanove (babe i žabe). Tačno je da Glušica nije pisala doktorat Čirgiću ali je svojim potpisom potvrdila da je taj rukopis sa odbranom, doktorat. Znači da je imala znanje da ocijeni doktorat, ništa više.

Taša

@cobiss Imali su i stručnost i znanje i zvanje tri člana Glušičine komisije da odrede da ona nema ni znanje ni reference za izbor u zvanje, pa je ona našla novu komisiju. Na osnovu toga izbora dobija je stan.

Ivan

@cobiss Ne kapiram što ste htjeli reći. Problematično je, dakle, to što je Čirgić za 12 godina u jednom časopisu objavio 33 rada, a nije problematično što Glušica, redovni profesor UCG pred penziju, objavljuje tek drugu knjigu i to novinskih tekstova!?

cobiss

@Ivan Evo da pojasnim. Sporno je to da su ti radovi objavljeni u časopisu Lingua Montenegrina : u kojem je Čirgić glavni i odgovorni urednik. Nepoznato je u naučnoj javnosti da urednik objavljuje u časopisu koji uređuje. To se smatra sukobom interesa i nedozvoljeno je.

Niki

Pa on jedino u svom časopisu može da objavljuje svoje radove, za dalje nije dovoljno kompetentan. U svijetu se ceni nauka, a on toliko znanja ne poseduje kad je politički lingvista.

Roksana

@Niki ".. svijetu se ceni nauka.." Molim, nemojte dalje, u ime nauke, naravno. Čirgic je odrzao lekciju promiskuitetnim domacim lingvistima Čirgic vise ima u malom prstu no narecena profesorica u svom cijelom bicu.

Roksana

@cobiss, mnogo je bitnije da niko nije ao argumenaa dadevalvira vrijednost Čirgicevih radova. A gospodja se prilicno neargumentovano podvlaci pod " autoritet" srpsko jezika koji tek od Vuka i Beckog dogovora dobija " licencu" A ŠTO JE VUK URADI OD CRNOGORSK. JEZIKA?

Roksana

@Roksana, da se izvinim što je mašina iskasapila tekst. Dakle, najbitnije je da Čirgiceve tekstove niko nije uspio da devalvira, bez obzira đe su oni objavljeni. I, kao što konstatovah: Zašto se pitanje rnogorskog jezika tretira ikljucivo od Vuka pa naovamo? Zasto bi Vuk bio parametar za lingv.?

Aristos

@Roksana - Zato što je Vuk bio jedan od tvoraca hrvatsko-srpskog (unitarnog) jezika kojim su sva lokalna narečja i jezici odbačeni. Zato što stvaranje S-H jezika 1850 implicira da se do tog datuma ("do Vuka") u CG govorio crnogorski jezik.

Montenegro

Dobro bi bilo da Glušica objavi bibliografiju, pa da svi vidimo koliki je doprinos i čemu dala.

olivera

@Montenegro To možete naći u "on line" biblioteci cobiss crna gora (personalne bibliografije). Tamo možete naći i Čirgića pa vidite uporedite ko ima više originalnih naučnih radova.

Ne viđela se

Kad je Glušica prvi put pomenula cg jezik i koliko je puta promijenila stav o njemu?

radulovic

@Ne viđela se Napisala je Glušica sa koleginicom Radulović prije Adnana i gramatiku i pravopis crnogorskog jezika.