9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako je Beograd 1921. ustoličio svoga prvoga vladiku na Cetinju

  • viber

Iznogud

Interesantno je da g. Jovanović ne shvata šta to znači mitropolit, a šta vladika. Poglavari crkve u C. Gori su bili vladike. Evo, nek mi gospoda crnogorci objasne đe je to vladika bio na čelu crkve i kada?

Ljuta

Nov 1918 Mitrpolit Gavrilo Dozic je izabran od naroda PG i CT za poslanika PG Skupstine i za VODJU BJELASA....malo li je .....? To sve govori o CG 1914 do 1921.

Kuveljić

Gospodine Jovanoviću, istorija je teška nauka i nije za svakoga. Mnoge se stvari moraju istražiti da bi se narodu prezentovala prava slika o nekom istorijskom događaju ili osobi. Ako se o istorijski događajima ili osobama (velikanima) piše u cilju ismevanja, podrugivanja, ponižavanja, to je već stvar siromaštva i umnog i materijalnog. Pokušavam da razumijem da vam je želja da nešto zaradite pišući „senzacije“ o velikom crnogorcu, Patrijarhu srpskom Gavrilu Dožiću. Sreća naša pa je taj velikan ponikao iz Crne Gore, iz Vrujaca (Donja Morača) i neka joj je na ponos. Koliko vidim vama je njegov životni put totalna nepoznanica, pa kako vas ne želim uvrijediti neka i ostane tako. Moraćete se ipak pomučiti da proširite vidike. No da vam malo ipak pomognem; rođen je 1881.god., zamonašio se 1900. god., 1905 .god. upisao je Bogoslovski fakultet na Atinskom univerzitetu gde je 1909. god diplomirao. Ubrzo je i doktorirao na istom fakultetu, a dekan Teološkog fakulteta po odbrani doktorske disertacije je rekao: „Blago zemlji i narodu iz koga je ponikao dr Gavrilo Dožić“. Cio život je posvetio učenju. Imao je četiri brata: jedan brat mu je poginuo na Mojkovcu na Božić, drugog brata su mu ubili partizani na Sinjajevini 1942.god. (da se razumijemo nije bio u četnicima)“, trećeg brata su mu ubile ustaše, a četvrti je umro u Rusiji u vojnoj školi. Njegovi najbliži potomci – ćerka njegovog brata Sekule (ubijen na Sinjajevini 1942.godine) danas živi u Podgorici, kao i jedan unuk njegovog sina, a ostali unuci (njih 8), žive u Beogradu, i svi su Doktori medicinskih nauk. Ne pišem ovo da bi ih hvalio, jer iver ne pada daleko od klade, nego da vas čisto obavijestim da imate malo obzira i ljudskosti, da malo dublje uđete u istorijske probleme, da nebi crvenjeli kad nije nužda. Nemojte vi pisat istoriju, ko onaj što se predstavlja za Gavrilovog rođaka po Crnoj Gori ( pardon jes mu rođak kad treba da se jede, pije i slika), koji po novinama piše da je rođen u Vrujcima i da je kuća u kojoj se Gavrilo rodio prva do njegove. Zaboravio čoek da te kuće odavno nema, a kuću koju on pominje je napravio Gavrilov brat Sekule. To što rekoste nije se borio za Crnu Goru, to je već maliciozna izjava. Ne znate vi sa kakvim se on problemima borio a sve u cilju zaštite najpre Crne Gore a i Srbije. Imaćete prilike o mnogim stvarima i mukama kroz koje je Gavrilo prošao, kako sam obaviješten, uskoro da pročitate, pa pođite u Crkvu barem sebi zapalite svijeću a i nejmu za dušu. Nije grijeh pokajati se, a nadam se da hoćete. Još nešto, da bi ste pisali o istorijskim činjenicama, moraćete dobro proučiti vrijeme i događaje o kojima pišete. Lako je danas iz tople sobe pisat, ne zvecka ništa za vratom. Veliki pozdrav!

Labud Dabanović

Gospodine Koveljiću (i ako ne treba branit gospodina Jovanovića) moram reći da se bez sumnje vidi da gospodin Jovanović pošteno/istinito vadi i iznosi onu stvarnu istoriju crnogorskog naroda-koja se namjerno skriva po zabačenim arhivama.Od kad (u zli čas) naši stari prihvatiše 'srpsku/pravoslavnu bracku' od pomamljene puštene raje s petovjekovnog lanca to prijateljstvo nama /crnogorskom narodu/ do danas kroz nos izlazi.Ovakvim vašim pisanjem ste samo pokazali da se-vi i većina vašeg naroda-radije ponosite falcnim viteštvom i čojstvom nego da ga zaslušno stičete za buduća pokoljenja.

Kuveljić

Gospodine Dabanoviću, naša istorija je časna i poštena, ja je nebih dirao da nema ovih što, kako rekoste,“ vade“ za EKSKLUZIVNE vijesti. Posle Prvog rata, večina je odlučila da se ujedini. Većina je posle Drugog rata odlučila da vladaju komunisti. Većina je odlučila devedesetih da se uvede demokratija. Većina je odlučila o samostalnoj Crnoj Gori. Uvijek je većina odlučivala, a tako i treba i nadam se da se slažete samnom. Hoćemo li im svima skidat glave kako bi ostala manjina? Nećemo vala pa nek sve izgori. E sad, kad se napravi nešto novo po odluci većine, prave se takođe odlukom većine i neke nove institucije. Sva sreća pa je i danas tako. Nadam se da vam je dalje jasno ko koga postavlja, i ko je koga postavljao prije 100 godina. Jesu li naši stari kako napisaste „pogriješili..........“ ili nijesu ne znam šta bih Vam rekao. I jesu i nijesu, zavisi kako se uzme. Ako se vratite u to vrijeme i gledate sa stanovišta većine nijesu, ako gledate sa stanovišta manjine jesu. Možete li što promijenit. NE.Možete se samo sjekirat ovako rano ujutro za džabe. Bilo je što je bilo, nekome valja, nekome ne valja. Zato uvijek treba gladat sa dvije strane i nećete pogriješit ko gospodin Jovanović, tako barem radimo i radili smo mi crnogrci koji POŠTUJEMO mišljenje većine. Ko je šta doprinio i ko je šta zaslužio, o tome zaista nebih diskutovao. Mnogo treba čitat i ove i one knjige pa onda zaključivat. Površnost je grobar dobra. Budite mi puno pozdravljeni..

flamantes

Pored uniformi srpske vojske ja ne vidim nikog drugog osim mantija srpskih popa

grrrrrr

srpska vojska uvodi "vladiku" u cetinjski manastir, to je "kanonska" osnova na kojoj i danas sjedi dpžićev nasljednik amfilohije, neprocenjivo vrijedne fotografije koje govore za sebe same

Krsto

E moj Kuveljicu, gola je istina da je izdao svog Gospodara, a time i Crnu Goru koju je prinio Karadjordjevicima! Svaka druga prica je manje vazna. Mozete ga falit do mile volje i potomcima nije lako, ako imaju obraza, nositi se sa tom izdajom od koje se Crna Gora nece oporaviti jos za dugi niz godina!

Kuveljić

Ja Krsto zaboravih ko ono posla vojsku na Mojkovac pa neđe ode, a vojska i narod ostaše. Crkva je bila uvijek uz narod.

Zvonkec

@Kuveljić, "Vecina ljudi misli da intelekt cini coveka velikim. Oni nisu u pravu: to je karakter." A. Anstajn