14 °

max 25 ° / min 14 °

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca. Moskovske bajke o jedinsvenom narodu

Autor: Antena M

  • viber

Kika

"Rusi u Ukrajinci su jedan narod" Nešto mi je to poznato. Negdje sam to već slično čuo, ali ne mogu da se sjetim. Sjetiću se sigurno. Stalno te ubjedjuju da si nešto što nisi.Oni bolje znaju šti si ti od mene. Jako poznato.

čitalac

U vizantijskom grčkom jeziku riječ "rob" i "sloven" su istovjetne. Sloveni su redovno bili robovi vizantinaca, arapa i centralno azijskih naroda, prodavani na pijacama robova sve do Uzbekistana. U zapadnim jezicima riječ sloven izvedena je takođe iz riječi rob (slave). Manje poznata istorija.

El mosko

@čitalac Ne lupaj života ti! Rob se na grčkom izgovara "listevo".

Egzorcist

@El mosko Otkud tolike pretencioznosti? 1. δούλος - dulos -rob; 2. ληστεύω - listevo - orobiti, iskoristiti; 3. σέρβις - servis ( starogrčki: serbis ) ( εξυπηρέτηση -eksypiretisi ) - latinski: servus - rob ( δούλος ); u modernom grčkom ima mnoštvo sinonimnih značenja, pa tako: pomoć, usluga...

veritas

@čitalac i Egzorcist, pa evo, tu je odgovor (3. σέρβις - servis ( starogrčki: serbis )- latinski: servus - rob ( δούλος ), s time što "sloven" i "servus" nemaju isto značenje - "sloven" ne znači "sluga", nego "servus" znači "sluga". Uostalom, u Italiji, vjerski red servi (sluge )Dj. Marije u Firenc

Vuko

U oba slucaja i kod nas i kod ukrajinaca je identican problem a to je da oni koji su nastali poslije vas hoce da vas ubijede da ne postojite.Ima jedan problem a to je da se istorija ne moze mjenjat a to oni jos ne shvataju.