14 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Religija

Crkve Makedonije i Crne Gore nove tačke konflikta Vaseljenske i Moskovske patrijaršije – Vartolomej ima doktrinu rješenja u tri fioke

Autor: Antena M

  • viber

Njegoš

Dovoljno je da se drži zakona, svakoj državi svoja crkva i to je to, ko neće svoju crkvu ne mora ali tuđe neće dobiti.

Veljo

@Njegoš autokefalija se daje narodima a ne drzavama. Drzave budu i nestaju a narodi nastavljaju da postoje. Kad Vartolomije da tomos nama Crnogorcima on ce ga dati svim Crnogorcima u cijelom svijetu a ne samo nama u CG.

Naroz

@Veljo, vidim da su u pitanju dobre namjere, medjutim po kanonu autokefalija se daje državama, svi pravoslavni vjernici izvan granica potpadaju pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije. Od ovoga pravila napravljeno je odstupanje u vrijeme Oktobarske revolucije, jer je RPC u Rusiji faktički nestala.

Naroz2

To je 1945. iskoristila i crkva Srbije, i uz rusku crkvu bila jedina nacionalna crkva u rasijanju, svi ostali pravoslavni vjernici potpadaju pod Carigradsku patrijaršiju... Ovo sa RPC je bila nekanonska, politička odluka, a crkva Srbije se kasnije prošlepovala zbog bliskosti sa RPC.

Crkva mora biti Crnogorska

Naša država mora da povrati Crnogorsku Crkvu! Jer postoji, postojala uvijek i POSTOJACE!

Hungarus

Mnoge Crnogorce odbija od naše CPC to što ona kanonski nije priznata. Crkva Srbije i Crkva Rusije zlorabe kanonsko pravo zarad svojih hegemonostičkih ciljeva na prostoru bivše YU i bivšeg SSSR. Prethodna vlast je prekasno shvatila opasnost tj. da je Crkva Srbije "čuvar" srpske državnosti đe je nema.