14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkve Makedonije i Crne Gore nove tačke konflikta Vaseljenske i Moskovske patrijaršije – Vartolomej ima doktrinu rješenja u tri fioke

Religija

Comments 6

Crkve Makedonije i Crne Gore nove tačke konflikta Vaseljenske i Moskovske patrijaršije – Vartolomej ima doktrinu rješenja u tri fioke

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Povodom poteza gospodina Vartolomeja da dodijeli autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, na površinu je isplivala ambicija ruskoga patrijarha Kirila da od Moskve napravi „Treći Rim“.

Drugim riječima, da preuzme vođstvo Istočno-pravoslavne Crkve od gospodina Vartolomeja!

Ali sukob Vartolomeja i Kirila nije ograničen samo na Ukrajinu. Čini se da je Balkan sljedeća tačka velikoga konflikta, konkretno pitanja autokefalije za crkve u Makedoniji i Crnoj Gori – piše „News247”.

Analizirajući Vartolomejev (81) učinak od tri decenije arhipastirstva Vaseljenskom Majkom-Crkvom – što je najduži mandat nekoga patrijarha od kada je Sveti apostol Andrej oko 30. godine n.e. utemeljio ovu katedru postavljajući joj prvoga arhijereja– grčki portal juče, 19. novembra, piše:

„Tokom ovih 30 godina gospodin Vartolomej je uspio – u posebno teškome periodu zbog grčko-turskih kontroverzi, ali i raspada Sovjetskoga Saveza koji je ‘porodio’ nove pomjesne crkve – da zadrži Fanar(središte katedre Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu – prim) u fokusu geopolitičkih i vjerskih dešavanja”.

Jedan od najvećih izazova sada je sukob s Moskovskom patrijaršijom, koja je od kraja 2018. u jednostranome raskolu s Fanarom, a najavljuje i nove mjere radikalizacije.

„Rusija na Balkanu kao da ne želi da dodaje ‘vodu svome vinu’. U stvari, Kiril prijeti da će reagovati još burnije ako Fanar proglasi za autokefalne (αυτοκέφαλες) crkve Śeverne Makedonije i Crne Gore”.

„Trenutno su apeli, koji su u tom smislu podnijeti gospodinu Vartolomeju, ‘zamrznuti’; ali se nikada ne zna što će se desiti, pošto Balkan geopolitički nije samo ‘bure baruta’, već je sada i ‘crkveno bure baruta’”, navodi „News247”.

„Moskva je dosad uspjela da ujedini, protiv gospodina Vartolomeja, patrijaršije Srbije i Antiohije (πατριαρχεία Σερβίας και Αντιόχειας), a dijelom i Jerusalima. Ali još nije uspjela da svoju poziciju učini dominantnom, jer većinu drugih pomjesnih crkava kontroliše Fanar, koji, međutim, nema finansijsku moć Moskve”.

„U svakome slučaju, vrijeme će pokazati kakav će biti rasplet”, zaključuje grčki „News247”.

„Gospodin Vartolomej umiruje one oko sebe, promovišući doktrinu ‘o tri fioke’. Odnosno, postoje ‘tri fioke’, od kojih svaka ima rješenje. Za sve. I za 30 godina svoga arhipastirstva, čini se da je vazda pronalazio rešenje. To je činjenica, koja gospodina Vartolomeja promoviše liderom opšte prihvaćenosti!”

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Hungarus

Mnoge Crnogorce odbija od naše CPC to što ona kanonski nije priznata. Crkva Srbije i Crkva Rusije zlorabe kanonsko pravo zarad svojih hegemonostičkih ciljeva na prostoru bivše YU i bivšeg SSSR. Prethodna vlast je prekasno shvatila opasnost tj. da je Crkva Srbije "čuvar" srpske državnosti đe je nema.

Naroz2

To je 1945. iskoristila i crkva Srbije, i uz rusku crkvu bila jedina nacionalna crkva u rasijanju, svi ostali pravoslavni vjernici potpadaju pod Carigradsku patrijaršiju... Ovo sa RPC je bila nekanonska, politička odluka, a crkva Srbije se kasnije prošlepovala zbog bliskosti sa RPC.

Naroz

@Veljo, vidim da su u pitanju dobre namjere, medjutim po kanonu autokefalija se daje državama, svi pravoslavni vjernici izvan granica potpadaju pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije. Od ovoga pravila napravljeno je odstupanje u vrijeme Oktobarske revolucije, jer je RPC u Rusiji faktički nestala.