15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: Sad je i građanski Beograd maliciozan prema Crnogorcima, jaz možemo premostiti kulturom

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 12

Đurović: Sad je i građanski Beograd maliciozan prema Crnogorcima, jaz možemo premostiti kulturom

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Urednica portala Agitpop i politička aktivistkinja Jelena Đurović bila je gost današnje "Drugačije radio veze". Govorila je o izazovima sa kojima se, kao deklarisana Crnogorka, suočava u Beogradu.

Objašnjava da je Knez Mihajlovom nemoguće prošetati sa majicom ili kačketom sa crnogorskim grbom.

“Nas ne biju na ulicama, ali svi elementi anticrnogorstva su tu. Ovde se negira postojanje crnogoske nacije u svim državnim glasilima, predrasude i stereotipi se amplificiraju do maksimuma, to se onda koristi u svrhu raspirivanja mržnje. Na kraju krajeva, ambasada u Beogradu ne izgleda kao crnogorska, jer je našarana srpskim zastavama, to je takođe jasan odnos ove države prema drugoj državi”.

Ipak, Đurovic naglašava da elementarni nivo zaštite postoji, ukoliko bi je neko napao u Beogradu, a ona to prijavila policajcu, policajac bi je zaštitio. Srbija, navodi, štiti ljudska prava u tom smislu.

“Od 2006. Ovde se propagira da je Crnogorac nešto što ne postoji, da je Crna Gora fiktivna zemlja i narod koji ne postoji. Ovde ne postoji koncept multietničke države koji postoji u Crnoj Gori”.

Đurović kaže da je prve probleme počela da osjeća 1998. kada je Crna Gora počela da se odvaja od režima Slobodana Miloševića.

“Tu je postojala ideja 'Ajmo mi ipak da budemo svi zajedno u ovom blatu, u septičkoj jami, a ako ti imaš šanse da se izvučeš komšija ja ipak ne želim da se ti izvučeš I da ti bude dobro'. Tad sam prvi put čula maliciozne komentare od ljudi koji su pripadali građanskom Beogradu. Sad je to drugačije i mnogo otvorenije, što mi kažemo 'autovali' su se. Na sam pomen Crne Gore kreću komentari da smo glupi, do toga da smo kriminalci...”.

Govoreći o alternativi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je odnos prema Crnoj Gori u pitanju, Đurovic je odgovorila da je Vučić bolja opcija.

“Uopšte ne mogu da zamislim šta bi bilo sa nama da dođe Boško Obradović. Ili kombinacija Jeremić, Obradović i ta neka krajnja desnica. Mi imamo sad  desnicu na vlasti, ali postoji i ova ultra desnica koja takođe može da uđe u vlast. U tom slučaju to bi bilo dosta opasno, tako da je ta alternativa katastrofa”.

Tražili su, kaže Đurović, crnogorski kulturni centar ali su im u ambasadi rekli da - smanje doživljaj.

Jaz koji postoji u Srbiji može da se, vjeruje, premosti kulturom jer ovako više, zaključe Đurović, ne može da se živi.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Stefan Nemanja

@nikola Deo srpske nacije koji živi na geografskom prostoru Crne Gore pa se zato zovu Crnogorcima nisu Hrvati. To bi potomci Sekule Drljevića i Štedimlije voleli da bude ali nije. Samo poslušajte Njegoša. Nije to velikosrpska ideja.

Drug Walther

Hhahaha! Viđu da poćeTnici masovnije posjećuju antenin sajt.Ali čitajte po nešto kada ste već tu,edukacija ne može da škodi (batalite udaranje - jer s time ne možete promijenit ISTINU).