9 °

max 20 ° / min 7 °

Ponedjeljak

12.04.

20° / 7°

Utorak

13.04.

13° / 12°

Srijeda

14.04.

14° / 10°

Četvrtak

15.04.

14° / 8°

Petak

16.04.

16° / 6°

Subota

17.04.

15° / 8°

Nedjelja

18.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Krivokapić  misli kao Leposavić, njihova Komisija nije za pomirenje i istinu, već za rehabilitaciju četnika i posrbljavanje Crnogoraca

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2
Akcenti iz Drugačije radio veze

Batrićević: Krivokapić misli kao Leposavić, njihova Komisija nije za pomirenje i istinu, već za rehabilitaciju četnika i posrbljavanje Crnogoraca

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića iznuđena je opcija, kazao je u našoj emisiji Drugačija radio veza istoričar i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević.

“Mislim da Krivokapić, imajući u vidu milje iz kojeg dolazi, nije smijenio Leposavića zbog njegovog stava o Srebrenici, jer vjerovatno i sam ima isto mišljenje. Zato je onoliko juče onoliko potencirao da neko ko je na funkciji u Vladi ima pravo na intimno mišljenje, ali ga ne smije iznositi javno. Vlada koja je na početku dobila podršku EU, sada je pred izazovom da li će stvarno prihvatiti evropsku platformu ili će i dalje samo da fingira da je proevropska. Ona jeste proevropska retorički, ali to nikako ne može biti istinski evropska Vlada, s obzirom na to da je nju instalirala organizacija koja kompletno svoje bitisanje posvećuje antievropskom putu” - kaže Batrićević, jasno aludirajući na SPC.

Komentarišući ono što je Leposavić najavio, formiranje Komisije za istinu i pomirenje, Batrićević naglašava da Vlada zaboravlja da je nju kadrirala Srpska crkva. SPC, kako Batrićević dalje navodi, posljednjih trideset godina pokušava da Narodni oslobodilački pokrtet izjednači ga sa četničkim pokretom. To, naglašava on govori da ne odustaju od svog programa, a to je pokušaj stvaranja srpskog svijeta.

"Crkva je jedan od osnovinih instrumenata za sprovođenje politike Srpskog sveta. Kad imate ministra u Vladi koji je do juče bio advokat crkve koja smatra da su četnici antifašisti, onda vas ne čudi zašto od Leposavića dolazi inicijativa za Komisiju za istinu i pomirenje. To je, zapravo, cilj te Komisije iako oni to nikad javno neće reći. Komsija je politička veza sa ovim što trenutno propovijedaju partije na vlasti".

Batrićević je komentarisao i manipulativnost u pristupu Demokrata i URA-e prevazilaženju podjela u društvu i tzv. pomirenju. U predizbornoj i postizbornoj kampanji te partije stalno naglašavaju da narod zavađen.

“Narod jeste retorički zavađen, ali generalno ne postoje toliki razlazi da bi sad neka Komisija trebalo da izmiri narode i vjere u Crnoj Gori. Oni hoće da probaju da usisaju crnogorski nacion u Crnoj Gori, na taj način što oni pomirenje doživljavaju tako da Crnogorci treba da prihvate da nemaju svoj identitet, jezk, crkvu... nego da su odnarođeni Srbi. To pomirenje treba da se desi tako što ćemo prihvatiti da su Crnogorci dio srpskog etničkog bića”. 

Batrićević ukazuje da nova Vlada ističe kako su, tobože, srpski i crnogorski nacionalizam jednako veliki problem. Podsjeća da iza navodnog velikocrnogorskog nacionalizma nema ni masovnih zločina, ni teritorijaslnih pretenzija, niti poništavanja drugih naroda. Svega toga ima kao posljedica velikosrpke ideologije, a sa njenim protagonistima upravo su u koaliciji Demokrate i URA!

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BanjaCT

Boban ka VAZDA u centar. Da nije ovih profesionalnih srba po CG koji su na korito velikosrpskih tajkuna u Crnoj Gori bi bila potpuno drugačija priča kad su Srbi u pitanju. Poštovanje za sve dobronamjerne pravoslavne srbe u Crnoj Gori...

zlo i mrak

Dokle jadovi. Sve ratove izgubiste