10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Banović: 2BS forum pomaže da zapadni partneri shvate dešavanja u Crnoj Gori

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Banović: 2BS forum pomaže da zapadni partneri shvate dešavanja u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Govoreći u Drugačijoj radio vezi o predstojećem, jedanaestom 2BS forumu, koji će u petak biti održan u hotelu Splendid, Marko Banović napominje da su na tim forumima obrađivane različite teme, globalne, ali je uvijek u fokusu Crna Gora i Zapadni Balkan. Na pitanje je li, zapravo, suštinski cilj konferencije da "Zapadni svijet shvati Zapadni Balkan", mladi analitičar odgovara potvrdno:

"Svaki panel pržiće jednu perspektivu sa Zapadnog Balkana i zemalja regiona. Mislim da će se poslati snažne poruke, da ćemo imati sjajnu debatu, a na kraju krajeva, mislim da ćemo moći da nađemo neka rješenja za probleme sa kojima se suočavamo.

Dokle dopiru poruke sa 2BS-a najbolje pokazuje članstvo Crne Gore u NATO, naglašava Banović.

"Od kada je počeo 2BS forum, od 2010, mislim da je bio ključna platforma koja je gurala Crnu Goru ka NATO alijansi, slate su snažne poruke, debatiovalo se, razmatralo. Ja mislim da se učinak 2BS foruma i Atlantskog saveza za članstvo Crne Gore ne može zanemariti. Tako su te poruke dospijevale do zapadnih zemalja i zapadnih partnera i adresa", ističe Banović.

Kako navodi, to pokazuje i lista ovogodišnjih učesnika, na kojoj su, pored predsjednika Đukanovića, premijera Krivokapića i dritana Abazovića, visoki predstavnici Stejt Departmenta, Evropske unije, zamjenik generalnog sekretara NATO-a... tako da će te poruke, kaže on, definitivno stići tamo gdje treba.

Govoreći o nedavnoj analizi Digitalnog forenzičkog centra o uticaju Rusije i Srbije na unutrašnje stvari u Crnoj Gori, Banović kaže da je nje odjek bio izuzetan.

"Svi smo mi u Crnoj Gori bili svjesni velikog uticaja Rusije na društveno-politička događanja u našoj zemlji. Ta analiza i studija je to vrlo dobro sublimirala i pokazala koliko duboko ide taj uticaj i koliko se uvukao u pore našeg društva", kaže Banović.

Smatra da je to otvorilo oči i domaćoj i inostranoj javnosti.

"Prvenstveno mislim na zvaničnike i političare u Crnoj Gori, političke partije, medije ali i Diplomatski kor, a sigurno su i naši zapadni partneri uvidjeli koliko je dobra ta studija i koliko je važno da se nešto preduzme tj. da se osnaži evroatlantski put Crne Gore ali i cijelog regiona Zapadnog Balkana", zaključuje Banović.

Kompletnu današnju Drugačiju radio vezu pogledajte na video zapisu ispod:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR