22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akrap: Posljedice propasti Ruskog svijeta ozbiljno će narušiti koncept Srpskog sveta, trijumfalna protivofanziva Ukrajine je očekivana.

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 4

Akrap: Posljedice propasti Ruskog svijeta ozbiljno će narušiti koncept Srpskog sveta, trijumfalna protivofanziva Ukrajine je očekivana.

Autor: Antena M

  • Viber

Gorda Akrap ekspert za pitanja bezbijednosti i predsjednik Insistuta za hibridne sukobe bio je gost današnje Drugačije radio veze. Govorio je o protivofanzivi vojske Ukrajine, objasnio zašto daje izuzetne rezultate, analizirao uzroke kolapsa ruskih snaga i potencijalne političke posljedice po Putina i njegovu kamarilu.

Akrap kaže da osim oslobođenih 6 hiljada kvadratnih kilometara u prethodnih nekoliko dana u regiji Harkiv, još oko dvije hiljade km2 su Rusi napustili i u njih tek treba da uđu ukrajinske snage. Tome treba dodati još oko 700 km2 koje su Ukkrajinci oslobodili na jugu, u regiji Herson.

Rusija se neće vojno oporaviti ni za 20 godina

Ugledni vojni analitičar objašnjava da su Ukrajinci procijenili gdje je ruska vojska najslabija, da su iskorisatili pravi trenutak, a da Rusi nijesu imali vremena da se povuku i organizuju jer, kako dodaje, od provog dana operacije, na osnovu toga koliko je ruskih generala poginulo na bojištu jasno je da ruskim oružanim snagama nedostaje jasan koncept vođenja i upravljanja.

"Ruska vosjka ratove XXI vijeka vodi sredstvima XX vijeka i doktrinom XIX vijeka, a to je problem s kojim danas u modernim sukobima nijedna strana koja je uključena u bilo kakav rat ne može izvojevati nikakvu pobjedu. Rusko vazduhoplovstvo, protiv-vazdušna odbrana danas ne može odgovoriti na moderna zapadna sredstva i to je ključni problem sa kojim se Rusija suočava. Ono što je najgore je to da će se ruske oružane snage teško oporaviti sljedećih dvadeset godina, jer će teret sankcija koji je nametnut Rusiji onemogućiti da svoja sredstva brzo unapređuje i razvija. Vidi se da su oružja i sredstva ruskih oružanih snaga, navodno pete generacije, ustvari vrlo bezopasna u sukobu sa zapadnom tehnologijom".

NATO bi odgovorio na nuklerni napad

Akrap je komentarisao i ruske prijetnje nuklearnim oružjem.

"Svaki put kad Rusima ne ide dobro, kad ima ozbiljnih izazova na terenu, oni potežu prijetnju nuklearnim oružjem. To je jedna od stavki o kojima se na Zapadu ozbiljno razmišlja i vrlo je jasno poručeno Rusiji da je to tačka sa koje ne bi bilo povratka. To znači da bi bilo kakava upotreba oružja za masovno uništavanje, dovelo do toga da bi se NATO uključio na odgovarajući način, te da bi odgovorio na odgovarajućoj razini koja odgovara razini prijetnje koju bi Rusija postavila".

Zapad ne želi da Kina profitira na padu Rusije

Odgovarajući  na pitanje da prokomentariše tezu da na Zapadu većinski preovlada raspoloženje da se Rusija mora pobijediti, ali ne smije poniziti, te kakvom ishodu možemo prisustvovati u tom kontekstu, Akrap ukazuje da Zapad ne želi da Kina iskoristi tešku situaciju u kojoj se nalazi Rusija.

"Rat i kad se završi Rusiji se neće istovremeno ukinuti sankcije. Evropa će se stabilizovati u narednih šest mjeseci po pitanju energenata iz različitih drugih pravaca nezavisno od Rusije, tako Rusija više neće biti u stanju prodavati po tržišnoj cijeni već po diskontnoj, energente državama kao što su Kina, Pakistan i drugim državam Azije. U tom segmentu pratimo djelovanje Kine, koja bi u sljedećih dvedeset godina mogla preuzeti nadzor nad enegrgentima koji se nalaze u istočnoj Rusiji i Sibiru, a to je jedini činilac koji Kini nedostaje da postane ozbiljna globalna sila".

Donjeck i Lugansk ostaju u Ukrajini, dobijaju autonomiju, o Krimu nakon odlaska Putina

Mišljenje je da će aktivnostima koja je Ukrajina napravila, prisiliti Rusiju da preko različitih posrednika, pokuša dovesti Evropu i NATO savez za rusko-ukrajinski pregovarački sto. Akrap komentariše realnost pozicije Kijeva: povratak na granice iz 1991, obaveza Rusije da plati ratnu štetu Ukrajini i suđenje ratnim zločincima.

"Nije nemoguće da će Ukrajina pristati na te pregovore sa ciljem potpunog integriranja područja Luganjska i Donjecka koje su bile već okupirane 2014. te relativizovanjem statusa Krima idućih petnaest godine kada Putin više ne bude na poziciji na kojoj je danas. Sa druge strane nije nemoguće očekivati da se brojna sredstva koja su zamrznuta u stranim bankama ruske devizne rezerve, govorimo  o nekoliko stotina milijardi dolara, iskoriste za obnovu i da se ta priča nametne Rusiji da su to sredstva koja mora platiti za ratnu odštetu i koja se moraju koristiti za obnovu Ukrajine".

Govoreći o tome kako se propast Ruskog svijeta može odraziti na Putinove igrače, prije svih na Vučića, Dodika i Orbana, Akrap kaže da se nada da će predsjednik Srbije shvatiti šta znači agresorska politika prema susjedima te da se silom i nasiljem ne može nametati vlastita volja bez ozbiljnih posljedica.

"Mislim da su posljedice propasti ruskog svijeta, ozbiljno narušavanje koncepta srpskog svijeta i da samo osobe koje nijesu svijesne stvarnosti, mogu i dalje insistirati na njemu te da će vrlo lako biti redefinirane na način da se moraju povući iz tih agresivinih pozicija i pustiti narode da sami odlučuju o svojoj sudbini".

Akrap zaključuje da je Crna Cora izložena snažnim proruskim i prosrpskim uticajima kojim se Podgorica pokušava destabilizovati, a društvo podijeliti povodom pitanja koja su krucijalna po budućnost.

 

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dusko

Vladimir Barovic svojim obrazovanjem i odgojom casnik,moralna gromada, oduzeo je sebi zivot, odbio je zapovijed da ubija jedan narod i rusi njegove gradove i sela, jezim se dok ovo pisem. Boze, nezamislivo je koliko ljudi ponikli na krsu crnogorskom mogu pokazati "cast i obraz" po cijenu svog ZIVOTA

Dusko

Izuzetno kvalitetno znanstveno utemeljena analiza, svaka cast. Ovih dana mozda je mnogima promakla vijest o covjeku koji je svojim zivotom prvi upzorio na pogubnost "Srpskog sveta", na samom pocetku agresije na Hrvatsku bi je jedan covjek titanik moralnog zasada Vladimi Barovic, admiral.

Rade

G Akrap je pokazao sta znaci kompetentna analiza. Zaista sjajna emisija i obrazac kako se profesionalno obrađuje jedna izuzetno osjetljiva i vazna tema.