22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komar: Brine ponašanje Abazovića, pitanje je da li je u stanju da adekvatno obavlja funkciju premijera

Drugačija radio veza

Comments 0

Komar: Brine ponašanje Abazovića, pitanje je da li je u stanju da adekvatno obavlja funkciju premijera

Autor: Antena M

  • Viber

Aktuelna predizborna kampanja je interesantna, jer prvi put su pred biračima opcije od kojih nijedna nije hipotetička, već su svi akteri bili dovoljno dugo na vlasti da pokažu rezultate, kazala je u Drugačijoj radio vezi vanredna profesorica na Fakultetu političkih nauka Olivera Komar. Prije dvije godine imali smo samo jednu takvu ponudu, a na drugoj strani obećanja, što je nosilo konkretne prednosti tadašnjoj opoziciji.

- Sada to nije slučaj, jer smo vidjeli sve aktere, u skoro svim rolama, u ove dvije godine’’, kaže Komar.

Navodi podatke iz juna i jula, prema kojima je, po istraživanji agencije De facto, više od polovine građana Podgorice učinak aktuelne lokalne vlasti ocijenilo pozitivnim. Naizgled, to bi garantovalo sigurnu pobjedu liste aktuelnog gradonačelnika. No, istraživanja pokazuju i da na izborima manje od trećine birača, ne samo kod nas već i u svijetu, odlučuje racionalno:

- Ako pitate birače da li su im važnije stvari koje se dešavaju na državnom ili na lokalnom nivou, preko 70 odsto njih je reklo da im je važnije ono što se dešava na državnom nivou’’, objašnjava Komar.

U osvrtu na glavne karakteristike kampanje za lokalne izbore, Komar ističe da, prvi put, dominiraju komunalne teme, ali i da je snažno prisutna negativna kampanja. U tome prednjači stranka aktuelnog premijera Abazovića. Napominje da se negativnoj kampanji pribjegava kada želite ne da sebi donesete, već da nekom odnesete glasove, te da se u takvu propagandu ide iz pozicije gubitnika, a ne pobjednika.

- To je oruđe koje vam na kraju preostane, da pokušate poslejdnjim miješanjem karata da oduzmete nekome glasove. Za nju se odlučujete kada procijenite da ne možete više da rastete i u tu vrstu kampanje se ide češće iz pozicije gobitnika, nego dobitnika’’, ukazuje Komar.

Gošća DRV kaže da je brine ‘’dikatura spina’’, čemu posebno pribjegava premijer u tehničkom mandatu. Komar Abazovićevo ponašanje u kampanjii ocjenjuje kao zabrinjavajuće:

- Kao kada govori o sebi u trećem licu, viče ili prijeti, to su stvari koje prilično brinu. I dovode u pitanje da li je u stanju da funkciju koju obavlja, obavlja na način adekvatan za građane Crne Gore. Brine me kako to sada izgleda, nijesam očekivala da će tako naglo da eskalira. On kreira neku atmosferu straha, da budem poptuno otvorena'', kaže Komar.

Kada je riječ o spinu kao sredstvu manipulacije javnošću, Komar navodi da su Abazović, ali i drugi sa političke scene ''probali spin, da im se svidio ali da ne razumiju da spin ima granice''.

Govoreći o promjenama u crnogorskom društvu nakon izbora 2020. posebno u kontekstu uloge Crkve Srbije, Komar kaže da je samo neko naivan mogao vjerovati da će ta vjerska zajednica doprinijeti pomirenju unutar podijeljenog društva i njegovoj emancipaciji.

- Ako je neko imao luksuz da prije dvije godine to i pomisli, sada više prostor za tako nešto ne postoji. Podsjetiću da je u pitanju crkvena organizacija koju je EP u zvaničnom izvještaju označio kao instrument ruske politike, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire, koja aktivno radi na tome da se neke vrijednosti koje mi smatramo  proevropskim i prozapadnim uzdrmaju i dovedu u pitanje’’.

Štetno javno djelovanje Crkve i njen neadekvatan tretman Komar ilustruje primjerom gostovanja sveštenika na Javnom servisu, u emisiji koja se bavila temom prava na abortus. Kaže da je razočarana izostankom reakacije na odluku TVCG da na takav način obradi tako osjetljivu temu:

- Kad se govori o ljudskim pravima, ne postoje dvije strane, dodaje Komar.

Kao ključnu zamjerku vlastima u posljednje dvije godine navodi propuštenu šansu za dobijanje završnih mjerila i približavanje Evropskoj uniji. Ocijenila je i da je tišina dijela NVO sektora u posljednje dvije godine bila ‘’vrlo bučna’’.

Drugačiju radio vezu možete pogledati na linku ispod teksta:

Ovaj podcast dio je projekta "Od Podgorice do Brisela" koji Antena M realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Češke i Ambasadom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR