13 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

23° / 16°

Petak

10.05.

23° / 15°

Subota

11.05.

21° / 14°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Backović u DRV: Država sa ovakvim školstvom nema budućnost

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Backović u DRV: Država sa ovakvim školstvom nema budućnost

Autor: Portal Antena M

  • Viber

"Naše škole ne proizvode znanje, nego neznanje! Kvalitet obrazovanja je zaista jako upitan. Rekao bih jako loš. Imamo mlade ljude koji završavaju osnovne i srednje škole, čak i univerzitete sa veoma oskudnim opštim obrazovanjem", kaže akademik Slobodan Backović.

Nekadašnji ministar prosvjete i nauke u Vladi CG dodaje da teško može biti drugačije kad dio direktora škola ili prosvjetnih radnika ima problema sa elementarnom pismenošću.

Od politizacije do klerikalizacije školstva

Poseban problem predstavlja klerikalizacija prosvjete, posljednji primjer je obilježavanja vjerskog praznika "maslenica" u nekim crnogorskim školama i to na godišnjicu početka agresije Rusije na Ukrajinu i uz krivotvorenje da je posrijedi isključivo ruski, a ne istočnoslovenski praznik. Istovremeno, zbog redukcije obrazovnih programa cijele generacije prođu kroz školski sistem a da uopšte ne uče o Darvinu i teoriji evolucije.

- Intenzivna politizacija sistema počinje negdje 2009/10. kad se mijenja zakon i ministru vraća nadležnost izbora direktora škola. Ministar je, jasno, politička ličnost i on će tako birati direktore. S tim što se, osim političkog profila vodilo računa da je direktor pismen, da ima autoritet u lokalnoj zajednici... Ono što je intenziviralo politizaciju je da Ministarstvo postaje kancelarija za zapošljavanje po školama."

Na tom obrascu koji je uspostavila stara vlast, aktuelna je nastavila kadrovanje ali je sada crkvena podobnost postala važnija i od partijske.

- Ova izjava (direktora škole "Štampar Makarije") da su nam Rusi davali pare itd, to je tipično za mozak koji je prepariran u crkvi. To je tako i nemoj razmišljati dalje."

Backović smatra da naimenovanje direktora treba uzeti iz ruku ministra, zapošljavanje prosvjetnih radnika povjeriti školi i, iznad svega, uvesti jasne kriterije za prijem, uključujući i obavezan test ličnosti.

Nijesu u stanju ni da zagriju škole

Promjene u obrazovanju daju rezultate tek nakon devet godina, a političari ne gledaju dalje od četvorogodišnjeg izbornog ciklusa. Loše obrazovanje je pogubno po društvo i država sa ovakvim školstvom nema budućnost, naglašava sagovornik Antene M.

Šokantno je da aktuelna Vlada i Ministarstvo nijesu u stanju da zagriju škole, a kamoli da urade nešto drugo, kaže Backović povodom nedavne odluke Ministarstva da produži zimski raspust, kobajagi zbog interesa turističke privrede.

- Kažu nemamo para! A imaju 1,7 miliona na stavci vjerske škole! I onda kažu ne možemo ih mi pomjeriti odatle? To je moglo uvijek da se uradi. i za 1,7 miliona odmah da se kupi nafta i plati grijanje."

Backović naglašava da nije protiv vjerskih škola, ali jeste protiv da one u sekularnoj državi budu finansirane iz budžeta. Tim prije što vjerske zajednice lagano mogu da nađu izvore finansiranja za vjerske škole.

- Plus, ne zna se ima li tamo vjerskih predmeta?! Mitropolit kaže biće vjerskih predmeta, ministar kaže da ne zna... Prosto sramota! Odrasli ljudi na odgovornim funkcijama da u javnost izlaze sa takvim pričama! Da li više postoji osjećaj stida, da se shvati kako se radi nešto što nije zakonito?"

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio akademik Slobodan Backović pogledajte na linku ispod.ž

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR