11 °

max 15 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

15° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stankov: Procrnogorski blok nije dovljno motivisao svoje biračko tijelo

Drugačija radio veza

Comments 5

Stankov: Procrnogorski blok nije dovljno motivisao svoje biračko tijelo

Ono što je, međutim, Đukanovićeva šansa u drugom krugu je mobilizacija biračkog tijela koje je, očigledno, ostalo kući u prvom krugu. Tu prevashodno mislim na glasače koji bi nominalno pripadali procrnogorskom bloku

Autor: Antena M

  • Viber

Govoreći o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora, saradnik na Fakultetu političkih nauka Nemanja Stankov, smatra da je procrnogorski blok, u ovom trenutku, imao problem sa mobilizacijom svog biračkog tijela.

“Vjerovatno zbog toga što do jednog dijela tog biračkog tijela nije doprla njihova poruka da je veoma važno da glasaju na ovim izobrima”, kaže Stankov naglašavajući da je važnost izbora ono što je u kontekstu motivacije prilično presudno.

“Glasači ne doživljavaju predsjedničke izbore na isti način kao parlamentarne”, kaže Stankov gostujući u Drugačijoj radio vezi.  

On, takođe, navodi da su glasači iz procrnogorskog bloka na neki način i razočarani određenom političkom ponudom.

“Takođe, iza sebe imaju nekoliko izbornih poraza što može da ih demotiviše da izađu na birališta”, kaže Stankov.  

Stanov, takođe, smatra da je Đukanović, kako navodi, bio u okviru onoga đe ga je većina istraživanja javnog mnjenja smiještala. Navodi da se, međutim,  ispostavilo da Mandić ne nosi tako veliki izborni potencijal, kako su pojedine procjene bile.

Milatović je uzeo glasove Mandiću, Nikšić to najočiglednije pokazuje

Stankov naglaša i rezultat pojedinih kandidata u ključnim gradovima. U vezi sa tim ukazuje da je Jakov Milatović u Herceg Novom i Nikšiću imao značajno bolji rezultat nego Mandić.

“U gradovima u kojima je DF tradicionalno jak, poput Hrceg Novog i Nikšića, Milatović je imao značajno bolji rezultat nego Mandić. Milatović je imao skoro trećinu više glasova u Nikšiću od Mandića”, navodi Stankov.

Govoreći o onome što bi u drugom krugu moglo da bude Đukanovićev hendikep, odnosno njegova šansa Stankov kaže:

 “Mislim da je hendikep činjenica da je on uvijek za sobom vukao antimobilizacioni potencijal, da  bi veliki broj ljudi glasao protiv njega bez obzira ko se nalazi sa druge strane. Ono što je, međutim, njegova šansa u drugom krugu je mobilizacija biračkog tijela koje je, očigledno, ostalo kući u prvom krugu. Tu prevashodno mislim na glasače koji bi nominalno pripadali procrnogorskom bloku”, navodi Stankov.

Stankov navodi da birači odlučujuće kome će dati svoj glas, kako kaže, uvijek vagaju što je ono što im je važno.

 “Izgleda je nekim ljudima važnija ekonomska priča. Jedan dio birača nema vrednosni problem sa onim što se dešava u Crnoj Gori, rezultate toga vidimo na svim izbornim ciklusima koje sme imali od 30. Avgusta”, kaže Stankov.

Evropa sad je kulturološki desno, a u ekonomiji populistička

Stankov navodi da Evropa sad iza sebe ima nešto što i dalje proizvodi političke i ekonomske posljedica po građane bez vidljivih negativnih efekata, a sa druge strane ne vrše vlast na državnom nivou, pa ne mogu da im se pripišu potencijalno negativne stvari koje se trenutno dešavaju sa crnogorskom ekonomijom.

Na opasku da je isplata plata i penzija obezbijeđena samo zahvaljujući preskupom kreditu od stotinu miliona eura Stankov ukazuje da je problem što većina građana, ekonomski sistem posmatra samo sa aspekta visine plata i redovnosti njene isplate, ne razmišljajući o posljedicama takvih poteza.

“Oni ne vide krizu dok god redovno primaju platu i zadovoljni su visinom zarade”.

Prema mišljenju Stankova Evropa sad i Demokrate se ne mogu svrstati u partije centra.

“Maskirati stvari na način da pokušavate da prodate određenu vrstu političkog proizvoda kao centristički pristup politici, a on to suštinski nije to je neiskreno i šalje određenu vrstu šizofrenih političkih poruka. Pokret Evropa sad, u kulturološkom smislu nudi nešto što je prilično desno, a u ekonomskom smislu to je neka populistička lijeva priča sa izrazito izraženom dozom redistributivne politike koja se, sa druge strane, bazira na smanjenju poreza koja je onda desna priča. Tako da ništa u pristupima tog pokreta nije posloženo u klasično smislu u neku koherntnu ideološku priču”, smatra Stankov. 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Tek tako

Naravno jer je imo tihu podrsku popova koji nisu talasali nego potajno djelovali.

marko

Kedva čekam da uveče preslušam Drugačiju i J. Raspravu.

nijeimlako

@Nikola Ne ubija se samo front nego i Demokrate jer ako bi u parlamentu ES uzela puno mjesta uzela bi i u Vladi, a mnogo je nakrcano u preduzeća, što znači da bi zadovoljili apetite mnogih preletača dosta kadrova DF i Demkrata i URA bi išli doma.