11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Backović: Ispod agresije mladih ja vidim njihov užasan strah; Đukanović: Umjesto da doprinosi koheziji, crkva produbljuje podjele

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Backović: Ispod agresije mladih ja vidim njihov užasan strah; Đukanović: Umjesto da doprinosi koheziji, crkva produbljuje podjele

Kako se država povlačila iz nekih oblasti života i društva u kojima je trebalo da bude prisutna, sve više je njene uloge preuzimala i u te pore ulazila crkva.

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Psihološkinja Anđa Backović, komentarišući jučerašnju izjavu Radoja Cerovića da je napad na dvojicu mladih sportista iz BiH, koji se u subotu veče desio u Baru "identitetsko nasilje" kaže da je, ukoliko se ispostavi da je motiv zaista bio takav, na djelu "prilično smrtonosa ideja".

"To je ona situacija gdje identitet po bilo kom osnovu: rasni, polni, nacionalni, vjerski itd. postaje ona vododjelnica koja stvara barijeru između mene i druge osobe i mi postajemo neprijatelji".

Ona kaže da je, možda, momenat da se suočimo sa opasnošću da se u Crnoj Gori, možda, dešava radikalizacija mladih.

Sociolog i programski direktor CGO Petar Đukanović dodaje da imamo trend radikalizacije društva uopšte, pa se u skladu sa tim mijenja i ponašanje mladih ljudi.

"Mi danas u CGO predstavljamo istraživanje koje se tiče percepcije građana koliko je naše društvo multikulturalno. Interesantan je podatak da 60% ispitanika na pitanje šta su uzroci nasilja koje gledamo u posljednje vrijeme, uzrok u najvećoj mjeri vide u vjerskoj i etničkoj netrpeljivosti između građana", kaže Đukanović. 

Đukanović dodaje da je radikalizacija društva potpomognuta procesom klerikalizacije i za to krivce vidi u neodgovornom ponašanju političkih elita ali i vjerskih lidera, posebno SPC

Oboje gostiju DRV naglašavaju važnost utvrđivanja motiva napada na dvojicu mladih sportista iz BiH i odgovornost institucija da se utvrdi istina o tom događaju.

Anđa Backović kaže da su mladi ljudi najlakši plijen za širenje radikalnih ideja i dodaje:

"Kad razmišljam o ovom, kako oni sebe nazivaju, bratstvu iz Bara i činjenici da se oni tu osjećaju kao braća, što znači da među njima postoji snažna povezanost i identifikacija sa istim ciljevima, ispod toga ja vidim užasan strah i nesigurnost tih mladih ljudi, koji vjerovatno ne osjećaju da igdje jače pripadaju nego tu. Oni, vjerovatno, to osjećanje nemaju ni u porodici, ni u školskoj grupi, ni u bilo kojim drugim oblicima društvenog učešća. I onda im bratstvo pruža taj osjećaj: ja sam tu, tu me vide, tu nešto značim, tu se borim za sebe..." 

Ona dodaje da u takvim grupama postoji i strah jednih od drugih, jer kada vide na kakvu su agresiju spremni neki od njih, sigurnijim se osjećaju, poput "preplašenih životinjica", kad se sa takvima drže u grupi. Zato ima osjećaj da je takvim mladićima potrebna neka vrsta ponovnog udomljavanja.

Sociolog Petar Đukanović smatra da Crkva u svemu ovome ima jako lošu ulogu.

"Umjesto da doprinosi društvenoj koheziji, što bi bila neka njena logična uloga, crkva više produbljuje te podjele nego što to radi bilo ko u ovom društvu".

"Činjenica jeste da, kako se država povlačila iz nekih oblasti života i društva u kojima je trebalo da bude prisutna, sve više je njene uloge preuzimala i u te pore ulazila crkva."

Gosti današnje DRV ukazuju da je bilo katastrofalno pogrešno ukinuti predmet Građansko obrazovanje jer su djeca ostala bez sadržaja koji je mogao da bude snažna prevencija za vršnjačko nasilje.

Saglasni su i da institucije ne pokazuju kapacitet da se izbore sa ovim zlom. Podsjećaju da je početkom marta osnovan Savjet za prava djeteta, nikad referentniji, sa premijerom i 11 ministara, predstavnikom Ombudsmana i civilnog sektora. Pala su obećanja da će se preduzeti hitne mjere za rješavanje problema vršnjačkog nasilja, ali se sve pokazalo kao "laž i prevara" jer se to tijelo do danas više nije sastajalo, iako su krupni zadaci podijeljeni i oročeni za kraj marta.

Drugačiju radio vezu u kojoj su o vršnjačkom nasilju govorili psihološkinja Anđa Backović i sociolog Petar Đukanović pogledajte na linku ispod: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR