17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pejović: Ministarka Novaković čini krivična djela za zatvor! SDT da se pozabavi njenim rješenjima!

Drugačija radio veza

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Pejović: Ministarka Novaković čini krivična djela za zatvor! SDT da se pozabavi njenim rješenjima!

Sad ja obavještavam evropsku Energetsku zajednicu kako postupa resorno ministarstvo i kako postupa Elektroprivreda. Ovo moramo da izvedemo do kraja. Lako se može desiti da EPCG oduzmu dozvolu za izvoz električne energije na tržište EU.

Autor: Antena M

  • Viber

Vlasnik UNIPROM-a Veselin Pejović poručuje da će, sve i kad bi Tužilaštvo odustalo od slučaja "Eko fond", ( u kojem su uhapšeni bivši direktor Jovan Martinović i nekadašnji zaposleni Andrej Nedović zbog sumnje da su u trgovanju "emisionim kreditima"  omogućili Pejovićevoj kompaniji da nezakonito ostvari višemilionsku korist) on sam istjerati stvari na čistac pred sudom.

Sve neka se iskontroliše i ispita

- Ovo se neće ostavljati dok ne izađemo na čistac! Ja nijesam čovjek koji se predaje. Ove namještaljke, manipulacije, štelovanja... sudstvo da radi svoj posao i da se utvrdi istina. Radim privatni biznis od 1982. do dana današnjeg. Sve neka se iskontroliše i ispita. Za sve što sam uradio protiv zakona Crne Gore, ja sam tu da odgovaram! Niko drugi. Ja, isključivo ja!"

Pejović je, kao dokaze da je radio isključivo po zakonu, donio i pokazao pregršt dokumenata. Objasnio je da je podsticaje za smanjenje emisije štetnih gasova koristio apsolutno u skladu sa evropskim i crnogorskim propisima. Ta materija regulisana je zakonski 2019. a potom i Vladinom uredbom s početka 2020. Sve u sklopu obaveza Crne Gore u pregovaračkom Poglavlju 23.

Kontrolu primjene mjera koje treba da spriječe stvaranje efekata "staklene bašte" u UNIPROM-u radila je licencirana firma iz Slovenije. Njegova kompanija uložila je 15 miliona EUR da bi štetne materije u procesu proizvodnje zamijenila prirodnim gasom. Naglašava da nijedan njegov proizvod ne bi mogao ući na tržište EU da nije tako uradio. Ilustrovao je to primjerom BMV koji prije korišćenja, testira materijale UNIPROM-a po najrigoroznijim standardima. Poštovanje svih mjera uslov je konkurentnosti na zapadnom tržištu, a njega ne zanima posao u Rusiji ili Kini.

Milutina Đukanovića sam 11 godina hranio hljebom

Pejović objašnjava da je UNIPROM, zajedno sa Termoelektranom i Željezarom, na osnovu analiza proizvodnje u periodu 2005-2008, dobio kvotu "emisionih kredita" i da sa njima može da raspolaže prema sopstvenom nahođenju. Ulaganjima u proizvodnju na bazi prirodnog gasa, UNIPROM-u je ostao na raspolaganju dio tih "kredita" i sa njima se, u skladu sa propisima, trgovalo. Ističe, potkrepljujući to brojkama i dokumentima, da su EPCG prodavani krediti po cijenu višestruko povoljnijoj od one na međunarodnoj berzi - ispod 23 EUR! Bez kupovine tih kredita, nakon što je potrošila svoju kvotu, Termoelektrana ne bi mogla proizvoditi struju do kraja godine. Inače bi se našla na udaru kaznenih mjera energetske zajednice EU.

- Ona ih mora kupiti na berzi . A oni ("emisioni krediti") su na današnji dan 90 EUR na berzi"!

Na pitanje zbog čega je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović ušao u ovu priču i optužio UNIPROM, Pejović odgovara:

- Zašto je Milutin Đukanović ušao u ovu priču? Odmah da vam kažem, Milutin Đukanović je radio kod mene u firmi od 2003. do 2014. godine. Ja sam toga čovjeka hranio hljebom. Neka kaže on zašto sam mu dao otkaz iz firme"!

Vlasnik UNIPROM-a podsjeća da je, na upit Privredne komore CG, Energetska zajednica odgovorila kako je Crna Gora primjer zakonite trgovine "emisionim kreditima" i iskazala nadu da će naš primjer moći da i ubuduće koristi za druge države.

EPCG može biti zabranjen izvoz struje na tržište EU

Pejović je najavio da će tužiti ministarku Anu Novaković Đurović zbog toga što je protivzakonito ukinula UNIPROM-u "emisione kredite" za prošlu godinu i da će obavijestiti Energetsku zajednicu da je država, takođe mimo zakona, davala besplatne "emisione kredite" Termoelektrani ili ih prodavala na aukciji koja nije javno oglašena. To bi, dodaje vlasnik UNIPRO-a moglo da dovede do zabrane izvoza električne energije iz Crne Gore.

 - Sad ja obavještavam evropsku Energetsku zajednicu kako postupa resorno ministarstvo i kako postupa Elektroprivreda. Ovo moramo da izvedemo do kraja. Nećemo ovo da pustimo... ne, ne. Lako se može desiti da EPCG oduzmu dozvolu za izvoz električne energije na tržište EU. Oni ne smanjuju štetne gasove na TE! Evo šta radi ministarka Novaković. To je krivično djelo, to je za zatvor. I danas ide krivična prijava, da se SDT pozabavi ovim: Pogledajte- EPCG 27. 02. 2023. kupuje na akciji od države "emisiione kredite"; način sticanja - kupljeni na aukciji od države! Đe je održana ta aukcija? Đe je javno oglašena? Možda bih se ja javio da kupim "emisione kredite". Ovo mora da bude javno i transparentno"!

Ministarka Novaković da pazi šta potpisuje

Pejović zatim dokumentuje i odluke o besplatnoj dodjeli "emisionih kredita" Elektroprivredi, uprkos propisima koji to zabranjuju. A onda pokazuje i dokaze da je UNIPROM-u nezakonito oduzeto pravo na te kredite za prošlu godinu.

- Ministarka treba dobro da pazi šta potpisuje! Gospođa ministarka donosi Rješenje da UNIPROM-u ne pripadaju "gasovi" za 2022. Pravo na te kredite izgubili bismo da nam je proizvodnja u 2021-22 pala ispod 10%. Serifikat, međutim, pokazuje da  ukupna proizvodnja gasova u 2022. iznosi preko 12% u odnosu na referentnu stopu iz perioda 2005-2008. "

Komentarišući konstantne pritiske na njega i njegovu firmu, Veselin Pejović kaže da je to klasičan revanšizam zbog toga što nije pokazao spremnost da "poljubi ruku" novoj vlasti. Poručuje da to nije radio nikome, nikada a i ne namjerava da to čini ikada i ikome.

Kaže da nikada u životu nije sreo Jovana Martinovića i Andreja Nedovića, niti je indirektno imao veze sa njima.

- Šta će oni meni? I ja njima? Šta će meni Eko fond koji je običan registrator koji mora da zavede dokumente koji mu se dostave. Pa zašto su na slobodi Boljević i ovi ljudi koji sada vode Eko fond, koji su verifikovali dokumente UNIPROM-a?"

Podsjeća da je Dritan Abazović bio najavio da će 365 dana imati šta da priča o Veselinu Pejoviću, pa je to sveo na 3-4 dana bavljenja njime i UNIPROMOM-om. S druge strane, postavio je Abazoviću tri pitanja na koja još čeka odgovor. Kaže da ima spremna i još pitanja i dodaje:

- Ja sam pravi Crnogorac. Ne želim da mu to saopštim dok se ne nađemo oči u oči. Pozivam ga na Javni servis da on meni u lice kaže sve što ima o meni, a ja ću da ga pitam o onome što znam o njemu. Oči u oči da se gledamo!"  

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Emisiju u cjelosti možete pogledati na linku ispod:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pg.Tg.

Bravo...svaka čast gospodine Pejoviću