11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: Došlo je do velikog urušavanja institucija, imamo pravno šizofrenu situaciju

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Vukčević: Došlo je do velikog urušavanja institucija, imamo pravno šizofrenu situaciju

Autor: Antena M

  • Viber

Govoreći o konceptu vladavine prava koji je na djelu u Crnoj Gori, poznati advokat Miloš Vukčević u našoj emisiji Drugačija radio veza kazao je da od najave o vladavine prava, demokratije,  nepartijskog zapošljavanja nema  ništa. Naprotiv, došlo je, navodi, do velikog urušavanja institucija, imamo, kako kaže, pravno šizofrenu situaciju.

"Skoro tri godine mi nemamo predsjednika Vrhovnog suda, nemamo popunjen Sudski savjet, nemamo poštovanje vladavine prava. Došlo je do velikog urušavanja institucija, imamo šizofrenu situaciju gdje imamo Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, predlaže zakone Skupštini koja je raspuštena. Skuptšina više radi sada nego kad je bila u punom mandatu. Sve to stvara vrstu osećaja pravne anarhije, a kad imate anarhiju sve je dopušteno. Poruke koje političke elite šalju građanima su vrlo loše". 

Ustavni sud nije lišen političkog uticaja

Na opsku da se na  kraju izbor sudija Ustavnog suda pretvorio u partijsku i političku trgovinu, Vukčevic kaže da do prave deblokade nije došlo i da se to pokazalo na primjeru odlučivanja o Ukazu predsjednika države o raspuštanju Skupštine.

"Sa velikim entuzijazmom pozdravljen je izbor sudija Ustavnog suda, međutim vidjeli smo da se ta blokada može nastaviti, što sve upućuje na to da Ustavni sud nije lišen političkog uticaja. Vidjelo se to čim smo imali spornu političku situaciju, ne pravno spornu, jer pravno tu nije bilo ništa sporno, kada je riječ o ustavnosti ukaza predjsednika. Da se Ustavni sud rukovodio svojom praksom do tada, svakako ne bi uopšte ušao u raspravljanje ustavnosti ukaza jer je riječ o pojedinačnom pravnom aktu, on uopšte ne bi uzeo da raspravlja o inicijativi o ocjeni ustavnosti ukaza".

Ubuduće svaki predsjednik treba da bude dužan da inauguraciju sprovede na Cetinju

Govoreći o predstojećoj inauguraciji Jakova Milatovića, Vukčević  kaže da ne vidi zašto ona ne bi bila na Cetinju. Smatra da je Milatović napravio grešku.

"Šalje se loša poruka. To bi zakonski trebalo izmijeniti, propisati zakonom da svaki predjsednik ubuduće bude dužan da  inauguraciju sprovede na Cetinju".

Razgovori sa Sky aplikacije nijesu dokaz u krivičnom postupku

Upitan zašto su razgovori sa Sky aplikaije, nekad dokaz nekad nijesu, Vukčević objašnjava da je to nešto o čemu ni zapadne zemlje još nemaju jasan stav.

"Ukoliko su poruke iz sky aplikacije i upotrebljive za operativan rad ograna i policije, onda one zasigurno nijesu dokaz u krivičnom postupku. Sudovi su za sada prihvatili da sky aplikacija bude dokaz u dijelu dokazivanja osnovane sumnje, ali su ostavili ogradu u dijelu da li će biti dokaz u glavnom pretresu, što je stvarno rješenje koje je kontroverzno. A svakako i da se prihvate kao dokazi, ne može presuda pravosnažna biti zasnovana na tome u krivičnom postupku".

Tužilaštvo da radi svoj posao i da se ne obazire na političke momente

Govoreći o hapšenjima koje je preduzelo SDT koja koincidiraju sa važnim političkim momentima, Vukčević kaže da ne smije biti selektivnog rada tužilaštva kao ni uticaja politike, te da bi tužilaštvo trebalo da radi svoj posao profesionalno i da se ne obazire na političke momente, ni na to da li su izbori danas ili sjutra.

"Neka hapšenja koja su se dešavala prije izbora, nameću da zaista postoji mogućnost neprimjernog političkog uticaja koji bi trebalo eleministati. Svako treba da radi svoj dio posla, premijer je izvršna vlast, on ne bi smio da ima uvid u istrage koje se vode. To je nešto što, oni misle da politički njima ide u korist, a svakako ide na štetu tužilaštva, sudstva i institucija", zaključio je Vukčević.

Vukčević  je komentarišući  Zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku države kazao da su i oni  koji su ga donosili, znali da je  neustavan .

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR