10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Turčalo: Očekujem da u drugom krugu Erdoan pobijedi "knap"

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Turčalo: Očekujem da u drugom krugu Erdoan pobijedi "knap"

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Dr Sead Turčalo, dekan na FPN u Sarajevu i sjajan poznavalac političkih prilika u Turskoj vjeruje da aktuelni predsjednik te velike zemlje Redžep Tajip Erdoan ima više šansi u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji će biti održan 28. maja.

"Moja očekivanja su da bi u drugom krugu Erdoan, ono što bi reklinarodski, 'knap' obnoviti svoj mandat. I, ako se to desi, onda je biologija jedino što ga može ukloniti sa vlasti."

Profesor Turčalo u DRV kaže kako je teško predvidjeti da li će izlaznost i u drugom krugu biti blizu 90%, kao u prvom i procjenjuje da će više problema sa motivisanjem svojih birača imati "izazivač" Kemal Kiličdarolu.

"Ja, čak, razmišljam da bi uspjeh Erdoanove partije na parlamentarnim izborima, kao i uspjeh samog Erdoana, imajući u vidu da mu ankete nijesu predviđale ovako dobar rezultat, u određenoj mjeri mogao demobilizirati glasače opozicije. Ne vidim da Kiličdarolu ima snagu da mobilizira dodatni broj glasača".

Glasači trećeg kandidata Sinana Ogana, koji je u prvom krugu osvojio oko 5% glasova vrijednosno su bliži Erdoanu, iako je on sam lično u konfliktu sa aktuelnim predsjednikom. Ipak, očekuje da veći dio njih glasa Erdoana, da dio apstinira u drugom krugu, a najmanji dio da glasa Kiličdarolua.

Dr Turčalo, govoreći o grškama opozicije, kao prvu navodi sam izbor neharizmatičnog i vremešnog Kiličdarolua za protivkandidata Erdoanu.

"Onog trenutka kada nudite promjene, vrlo teško je te promjene postići sa kandidatom koji je nazalasku svoje političke karijere, ima 74 godine."

Nije siguran da bi gradonačelnik Istanbula Imamolu bolje prošao jer je opozicija programski i ideološki heterogena i konfuzna i samo je okupila želja da smijeni Erdoana. Nije uspjela da bude inkluzivna jer je i Republikanska stranka Kiličdarolua svojevrstan ekstrem na političkoj sceni Turske.

Nijesu se obistinila očekivanja da bi Erdoan mogao izgubiti vlast zbog posrtanja turske ekonomije i lošeg odgovora države na tragične posljedice katastrofalnog zemljotresa, kojima je doprinijela i loša gradnja, koja je prolazila "ispod radara" korumpiranih nadležnih organa. Aktuelni predsjednik je, kaže gost DRV, vješto odgovornost za stanje u ekonomiji prebacio na adresu Zapada.

"Cjelokupnu odgovornost za anemičnu ekonomiju koja klizi duboko u inflaciju, koja se kreće i do 80%, prebacio je na Zapad. Poručio je da je on meta Zapada koji želi da ukloni jednog moćnog vladara koji je uspio da Tursku vrati na geopolitičku scenu, da vješto balansira čak i u agresiji Rusije na Ukrajinu i da se ponudi kao lider u cjelokupnom islamskom svijetu", kaže Turčalo.

Zapad je tiho navijao za pobjedu Kiličdarolua, ali dr Turčalo ne vjeruje da je to bilo sasvim iskreno, jer je Erdoan "predvidljiv" sagovornik, a njegova stranka AKP često prozapadnije orijentisana od Republikanske stranke njegovog konkurenta. Jedini "faul" bio je predizborni sastanak američkog ambasadora u Turskoj Džefa Flejka sa Kiličdaroluom, za koji sagovornik Antene M vjeruje da je više koristio Erdoanu, nego njegovom rivalu, jer je doprinio vjerodostojnosti optužbi aktuelnog predsjednika na račun Zapada.

Na pitanje da li bi pobjeda Erdoana značila dalje "crveno svjetlo" za prijem Švedske u NATO dr Turčalo odgovara:

"Ja suštinski vjerujem da će eventiualna Erdoanova pobjeda u drugom krugu, bez obzira na to kako je ranije tretirao to pitanje, otvoriti vrata za članstvo Švedske u NATO, uz neke uslove koji se tiču PKK".

Dr Turčalo smatra da na odnos Turske prema Zapadnom Balkanu neće uticati ishod drugog kruga predsjedničkih izbora.

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio dr Sead Turčalo pogledajte na linku ispod.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR