26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Glasanje Spajića pred Mandićem pokazuje ko je gazda u kući

Drugačija radio veza

Comments 3

Uljarević: Glasanje Spajića pred Mandićem pokazuje ko je gazda u kući

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević kazala je, gostujući u Drugačijoj radio vezi, da Andrija Mandić sada nije samo šef Skupštine, već šef čitave parlamentarne većine. Scena kada Spajić pred Mandićem glasa o izboru predjednika Skupštine simbolički, kaže ona, takođe govori o tome ko je “gazda u kući”.

“Ono što bude bilo u interesu koalicije ZBCG to će imati prolaz u parlamentu i biti dominantan stav”, kaže Uljarević dodajući da se to vidjelo i na dan njegovog izbora za predsjednika parlamenta i izbora Spajića za premijera.

U sporazumu, naglašava Uljarević, postoji stavka o Kolegijumu predjednika partija i šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine kojim se, kako navodi, ukinula svaka vrsta dijaloga u Skupštini.

“Uspostavlja se mehanizam koji koaliciji ZBCG daje mogućnost veto snage i drži u loncima sve ostale”, objašnjava ona.

Uljarević, takođe, ukazje i na detalj iz skupštinske sale, kada je Milojko Spajić glasao ispred Andrije Mandića. Posrijedi je, smatra ona,  jasna simbolika o tome ko je “gazda u kući” i prema kome će se sve okretati za podršku.

“Na kraju krajeva, činjenica da neko ima potrebu da na taj način dokazuje lojalnost, osim toga što je ponizila samog Spajića, u smislu političkog autoriteta, predstavlja i kršenje Poslovnika kojim je predviđeno tajno glasanje. Znači, ako je neko spreman da krši pravila da bi dokazao svoju lojalnost i to na taj način, prije nego što je izabran, znači da se do posljednjeg trenutka Spajić, na svaki način, morao dokazivati koaliciji ZBCG da bi dobio glasove koje je dobio”, kaže Uljarević i naglašava da je Spajić dobio tri glasa manje od Andrije Mandića.

Rascjep PES-a neminovnost

Izvršna direktorica CGO-a smatra da je rascjep Pokreta Evropa sad neminovnost.

“Sada ćemo imati situaciju da ono za što se zalagao predsjednik Milatović, a to je ulazak koalicije ZBCG što se može tumačiti kao njegova pobjeda, ne rešava suštinu odnosa, a to je želja da Milatović i Spajić jednako učestvuju u upravljanju sistemom”, kaže Uljarević.

Ona smatra da se premijer Spajić, u ovom trenutku, pokazuje  značajno infariornijim u onome što je političko djelovanje.

“Zahvaljujući njegovoj političkoj neukosti on je sam sebe doveo u poziciju inferiornosti i prema Andriji Mandiću, posljednjem čovjeku prema kojem je trebalo da se dovede u tu situaciju. Sigurno ZBCG neće imati milosti u onome što je primjena njene strategije i primjena njenog programa”, smatra Uljarević.

Govoreći o daljem djelovanju Andrije Mandića, Uljarević ocjenjuje da će njegovo djelovanje nastaviti da bude na fonu dosadašnjeg zalaganja.

“Mislim da je on čvrsto ideološki usidren”, navodi ona.

Uljarević navodi da je Dritanu Abazoviću sada ostalo jedino opoziciono parlamentarno djelovanje, dodajući da će to, kako kaže, biti bolna promjena. Biće, navodi ona, interesantno vidjeti koliko i kako će ga pratiti ostali poslanici GP URA.

Uljarević, takođe, kaže da ne gleda pozitivno na nastavak prakse da jedna partija, sada Demokrate, ranije GP URA, ima monopol nad sektorom bezbjednosti. Ona ukazuje da u tom slučaju ne postoji nikakav kontrolni mehanizam, što nije dobro.

Uljarević, takođe, navodi da želja koalicije ZBCG da pod kontrolom ima sektor kulture i prosvjete govori da oni ramišljaju strateški i dugoročno.

Izvšna direktorica CGO-a smatra da će Brisel pomno pratiti djelovanje nove Vlade.

“Zabrinutost, vjerujem, postoji i cijeniće se djela, a ne riječi nove Vlade”, ocijenila je Uljarević.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Hjkl

Zamislite koliko bijedan moraš biti da pristaneš da zaokružuješ glasački listić pred kandidatom.Dokaz koliko vjeruju jedni drugima i najbolji dokaz ko će se pitati u ovoj vladi. Glasanje je kao tajno.

ljeposava

Sramno i ponižavajuće onako glasati za koalicionog partnera.To govori o nivou povjerenja i cvrstini koalicije.Ipak,sve izgleda kao velika ucjena Spajica za nešto sto bi ga ogolilo pred javnošću.Šta to Mandić zna da je dogurao u stolicu predsjednika Skupstine?Vidjece se ubrzo.

@@@@

Nije Manda od Koljenice gazda u kuci nego AV AV AV