21 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gruhonjić: Osjećam se nebezbjedno, maksimalni cilj je da me za glavu skrate

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Gruhonjić: Osjećam se nebezbjedno, maksimalni cilj je da me za glavu skrate

Autor: Antena M

  • Viber

Profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinar Dinko Gruhonjić kaže da je u toku ubjedljivo najgora kampanja kojoj je izložen on i njegova porodica. Gostujući u Drugačijoj radio vezi, Gruhonjić kaže da je posrijedi kampanja progona čiji je, kako navodi, srednji cilj da se sa porodicom iseli iz Srbije, a maksimalni cilj da ga skrate za glavu.

“Minimalni cilj je da dobijem otkaz na fakultetu, srdnji cilj je da me protjeraju iz Srbije, a maksimalni cilj je da me skrate za glavu. U to nemam nikakvu sumnju. Puca se bukvalno iz svih oruđa i topova, uključujući i Aleksandra Vučića”, kazao je Gruhonjić i dodao da se osjeća nebezbjedno, te da će, vjerovatno, morati da angažuje privatno obezbjeđenje.

Gruhonjić smatra i da je, kako kaže, Crna Gora pred velikim iskušenjima. Navodi primjer spaljivanja lutke sa likom Andreja Nikolaidisa.

"Spalili su lutku Andreja Nikolaidisa. To je jako zloslutni znak koji je daleko gori i od ovoga što se dešava meni i mojoj porodici”, kazao je Gruhonjić.

Gruhonjić smatra da su, kako navodi, najbolji ljudi regiona targetirani naročitio u zemljama u kojima je militantni nacionalizam srpskog sveta dominantan.

On navodi da su međunarodne adrese zaokupljene sopstvenim problemima i smatra da nedostaje organizovanog nastupa prema tim adresama.

“Jer vi ste vidjeli najbolje u Crnoj Gori kako je jedno dugotrajno zagovaranje u Briselu i na drugim svjetskim adresama dovelo do litijaške kontrarevolucije koja je nažalost bila uspješna, upravo zbog toga što su različiti ljudi, iz koncerna Vijesti i nekih NVO, godinama radili na tome da Crnu Goru prikažu kao oazu korupcije kojom upravlja jedan tiranin Milo Đukanović. Onda su ovi to podržali. Ne treba precjenjivati međunarodnu zajednicu. I to su samo neki ljudi, često birokrate u ambasadama… čak i na vrhovima država se ne bave strateškim promišljanjem”, smatra Gruhonjić.

Gruhonjić poručuje da, u ovom trenutku, svijetu nedostaje jedan Vinston Čerčil iz 1940. godine koji bi rekao “never surreneder”.

“Takvoga nema. To najbolje vidimo na primjeru Ukrajine, gdje se Evropa i Zapad nećkaju. Nedostaje nam državnika, nedostaje nam političke hrabrosti…”, kaže Gruhonjić.

Hajka na novosadskog profesora i novinara Dinka Gruhonjića, koja traje sedmicama, počela je zbog izmontiranog snimka. Snimak je napravljen prošle godine, a izmontiran je u 59 sekundi. Objavljena je, između ostalog, sledeća izjava Dinka Gruhonjića: "Izmislili su mi ime Sabahudin, iako ja imam jedno lepo ime, Dinko kao Dinko Šakić".

Ostatak njegove izjave, sa tribine na kojoj je Gruhonjić govorio prije godinu, namjerno je izostavljen kako se ne bi shavtila suština onoga što je kazao.

Gruhonjić je, zapravo, ironično poručio da niko nije morao da mu smišlja nadimak jer njegovo pravo ime već daje materijal za diskreditaciju. To je očigledno u ostatku izjave gdje on govori: "Ali eto nisu se sjetili, nije im mašta dobacila dotle nego su mi morali Sabahudina dati."

Osuda Gruhonjića stigla je i sa adrese predsjednika Srbije. Aleksandar Vučić nedavno je Gruhonjiću poručio da ga bude sramota.

“Štitiću Gruhonjićevo pravo na drugačije misli iako mislim ono što drugi ne smiju da kažu. Sram te bilo Dinko Gruhonjiću, sram ga bilo za Dinka Šakića, ustaškog zlikovca koji je pobio hiljade Srba”, kazao je nedavno Vučić.

Gruhonjić navodi da njegova porodica prolazi kroz veliki stras.

“Pokušavam da kontrolišem bijes koji osjećam prema onima koji žele da naude mojoj porodici. Oni i žele da me savlada bijes. Drži me ogormna podrška koju imam od prijatelja ali i nepoznatih ljudi. Stižu mi i ponude da napustimo Srbiju dok se sve ovo završi”, kaže Gruhonjić.

Gruhonjić je govorio i o nastupu rektora Novosadskog fakulteta Dejana Madića koji je došao ispred zgrade đe su bili tzv studenti koji su nosili majice sa likom Milorada Ulemeka Legije

“To nije bila studentska blokada, rektor se pojavio da navodno pregovara sa tim osobama koje su blokirale fakultet. Njegov nastup je bio ispod svakog akademskog nivoa. Rektor jednog Univerziteta čita odlomke iz mojih kolumni i to koristi kao argument za moj progon sa fakulteta,  podržava huligane koji okupiraju fakultet”, navodi Gruhonjić.

On, međutim, ističe da se širi međunarodna akademska podrška. Ističe i podršku svojih studenata. Ukazuje da ni studenti koji ga podržavaju nisu pošteđeni progona.

“S obzirom na to da su studenti podršku potpisivali imenom i prezimenom, počeli su i njima da prijete, da im putem društvenih mreža šalju čak i prijetnje smrću”, upozorava Gruhonjić, dodajući da opet Vojuslav Šešelj, kao 90-ih, čita spiskove za progon.

Gruhonjić naglašava da je šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu upozorio vlasti u Srbiji da ovo što se dešava njemu, ispisivanje grafita na ulazu zgrade u kojoj živi, zloslutno podsjeća na slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića koji su ubijeni ispred ulaza svojih zgrada.

“On je rekao i da će Srbija snositi ozbiljne političke sankcije ukoliko se meni, Ani Lalić i sličnim novinarima bilo šta desi”, navodi Gruhonjić i dodaje da je policija saopštila da vrši bezbjednosne provjere za njegov i slučaj Ane Lalić.

“Kazali su da je to ekpertska provjera koja traje 10-15 dana, takođe su saopštili da vrše nadzor objekata u kojma živimo Ana i ja. To i vijesti o hapšenju ovih 'slobodnih strijelaca' zbog direktnih prijetnji smrću su infomacije koje imamo. Više od toga nemamo. Mi ćemo, vjerovatno, morati da angažujemo privatno obezbjeđenje kao dodatnu mjeru bezbjednosti”, navodi Gruhonjić i naglašava:

“Moj lični osjećaj je da sam nebezbjedan”, poručuje Dinko Gruhonjić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Goran

@nenad_mne Ko god je imao potrebu da sazna istinu, čuo je kako se Dinko osvrnuo na svoje ime i na koji način ga je povezao sa ustaškim imenjakom. Ovom prilikom Vučićeva medijska hobotnica je hotimično i sa zlom namjerom "obradila" Dinkovu izjavu i kreirala spin koji je zapravo pokušaj ubistva

nenad_mne

Ko ne vidi nacizam u Srbiji, taj sa realnošću pojma nema! Glumi se demokratija, a ko god iznese kritiku taj je u devetom Danteovom krugu! EU razgovara sa AV, a on targetira! Dinko, u srećna vremena su se opozicionari sklanjali u CG, ali su sada na vlasti vučićevci, pa prema tome, pravac EU!