20 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman: Nedovoljno uređena pravna zaštita mentalnog zdravlja djece

Društvo

Comments 0

Ombudsman: Nedovoljno uređena pravna zaštita mentalnog zdravlja djece

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Pravna zaštita mentalnog zdravlja djece nije dovoljno uređena kroz nacionalnu regulativu i strateška dokumenta i potrebno je usaglasiti sa međunarodnim standardima, ocijenio je Obudsman Šućko Baković.

Poseban Izvještaj “Mentalno zdravlje djece u Crnoj Gori”, koji je pripremio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, biće predstavljen na konferenciji povodom 20. novembra-Međunarodnog dana djeteta.

Kako se navodi, Izvještaj sadrži i stavove/mišljenja djece Zlatnih savjetnika Ombudsmana o značaju mentalnog zdravlja kao i izazovima sa kojima se suočavaju tokom odrastanja.

„Na osnovu analize postojećeg stanja Zaštitnik je, između ostalog, ukazao na nedovoljnu pravnu uređenost zaštite mentalnog zdravlja djece kroz nacionalne regulative i strateška dokumenta i potrebu za njihovim usaglašavanjem sa međunarodnim standardima. Takođe je prepoznat i nedostatak specijalizovanih stručnjaka za ovu oblast“, kaže se u saopštenju.

U cilju unaprjeđenja stanja, Izvještaj sadrži i preporuke Vladi, nadležnim ministarstvima kao i lokalnim samoupravama.

Iz Kancelarije Ombudsmana su naveli da obilježavanje Dana djeteta prilika je da se svi podsjete na neophodnost ostvarivanja i primjene UN Konvencije o pravima djeteta, na važnost isticanja dječjeg učešća, promociju i zaštitu dječjih prava uopšte.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici Skupštine Crne Gore, Vlade, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, službi socijalne i dječje zaštite, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR