7 °

max 14 ° / min 5 °

Četvrtak

27.02.

14° / 5°

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / -1°

Nedjelja

01.03.

12° / 5°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 11°

Srijeda

04.03.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

Društvo

Comments 4

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović bio je juče (22. novembra) u Istanbulu, đe se sastao sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem.

Njihov razgovor u śedištu Carigradske patrijaršije na Fanaru, kako navodi agencija „Romfea”, potrajao je dva sata. Ova agencija, koju finansiraju Rusi, piše da se „razgovaralo o aktuelnim temama, a najviše o ukrajinskome pitanju“.

U kratkoj informaciji se još kaže da je razgovoru prisustvovao još jedan arhijerej carigradske patrijaršije – mitropolit silivrijski Maksim.

Međutim, Carigradska patrijaršija u svome saopštenju navodi i da je Amfilohije bio u pratnji sveštenstva svoje eparhije. Razgovaralo se, kako doslovno stoji, „o problemima s kojim se suočava Sveta Velika Hristova Crkva, kao i Crkva Srbije, uključujući i pitanja o ukrajinskoj autokefaliji i crkvenoj situaciji u Skoplju”.

Amfilohije se, prethodnih neđelja, nekoliko puta javno obrušio na Carigrad, pritom osuđujući i Vartolomeja – s kojim je 1960-ih bio skupa na postdiplomskim studijama. Amfilohije je, između ostaloga, tvrdio:

„Neki teolozi u Carigradu danas postaju zagovornici novoga papizma carigradskoga patrijarha, što se pokušava iskoristiti i u odnosu Carigrada prema Ruskoj crkvi... U današnjoj Evropi i Americi nažalost vlada antiruska ideologija, koju u nekom mjeri nažalost prihvata i Carigrad… ovoj insitituciji niko ne daje za pravo da nameće u suštini političke koncepcije i pod uticajem politike Zapada razara jedinstvo Pravoslavne crkve”.

Amfilohijev put u Carigrad nije bio najavljen od strane SPC.

Na svome nedavno održanome arhijerejskome saboru, SPC se deklarativno izjasnila da podržava Moskvu u sukobu sa Carigradom, ali se uzdržala od konkretnih poteza – nije, poput Ruske crkve, izbrisala Vartolomeja iz diptiha, niti prekinula evharistijsku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom.

Ruski mediji su ignorisali jučerašnju Amfilohijevu pośetu Fanaru.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Otisao risto kod vartolomeja da se ispovedi.

nk

auuuu kakva im se međudosbna ljubav vidi na licima njihovim!!!

GRAĐANSKI

Risto mi baš ne izgleda premlogo zadovoljan! Mora da je čujo nemile mu vijesti i zarad toga "zaboravijo" razlog i zadatu mu zadaću svojega odlaska - na te bande!