Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

| Postavio/la: Milena Aprcović

Amfilohije juče bio kod Vartolomeja

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović bio je juče (22. novembra) u Istanbulu, đe se sastao sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem.

Njihov razgovor u śedištu Carigradske patrijaršije na Fanaru, kako navodi agencija „Romfea”, potrajao je dva sata. Ova agencija, koju finansiraju Rusi, piše da se „razgovaralo o aktuelnim temama, a najviše o ukrajinskome pitanju“.

U kratkoj informaciji se još kaže da je razgovoru prisustvovao još jedan arhijerej carigradske patrijaršije – mitropolit silivrijski Maksim.

Međutim, Carigradska patrijaršija u svome saopštenju navodi i da je Amfilohije bio u pratnji sveštenstva svoje eparhije. Razgovaralo se, kako doslovno stoji, „o problemima s kojim se suočava Sveta Velika Hristova Crkva, kao i Crkva Srbije, uključujući i pitanja o ukrajinskoj autokefaliji i crkvenoj situaciji u Skoplju”.

Amfilohije se, prethodnih neđelja, nekoliko puta javno obrušio na Carigrad, pritom osuđujući i Vartolomeja – s kojim je 1960-ih bio skupa na postdiplomskim studijama. Amfilohije je, između ostaloga, tvrdio:

„Neki teolozi u Carigradu danas postaju zagovornici novoga papizma carigradskoga patrijarha, što se pokušava iskoristiti i u odnosu Carigrada prema Ruskoj crkvi... U današnjoj Evropi i Americi nažalost vlada antiruska ideologija, koju u nekom mjeri nažalost prihvata i Carigrad… ovoj insitituciji niko ne daje za pravo da nameće u suštini političke koncepcije i pod uticajem politike Zapada razara jedinstvo Pravoslavne crkve”.

Amfilohijev put u Carigrad nije bio najavljen od strane SPC.

Na svome nedavno održanome arhijerejskome saboru, SPC se deklarativno izjasnila da podržava Moskvu u sukobu sa Carigradom, ali se uzdržala od konkretnih poteza – nije, poput Ruske crkve, izbrisala Vartolomeja iz diptiha, niti prekinula evharistijsku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom.

Ruski mediji su ignorisali jučerašnju Amfilohijevu pośetu Fanaru.

Komentari

Zoran,

Otisao risto kod vartolomeja da se ispovedi.

nk,

auuuu kakva im se međudosbna ljubav vidi na licima njihovim!!!

GRAĐANSKI,

Risto mi baš ne izgleda premlogo zadovoljan! Mora da je čujo nemile mu vijesti i zarad toga "zaboravijo" razlog i zadatu mu zadaću svojega odlaska - na te bande!

Nikola,

Ovoj insitituciji (SPC) niko ne daje za pravo da nameće u suštini političke koncepcije i pod uticajem politike Zapada (Istoka) razara jedinstvo Pravoslavne crkve (pravoslavaca u CG). Ljepse zvuci, zar ne?

Ostavi komentar

0/300