27 °

max 27 ° / min 14 °

Petak

12.04.

27° / 14°

Subota

13.04.

26° / 15°

Nedjelja

14.04.

26° / 16°

Ponedjeljak

15.04.

24° / 16°

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protestna šetnja "Nikad više 1918": "Nek oni slave izdajnike otadžbine, mi ćemo naše božićne ustanike "

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 12

Protestna šetnja "Nikad više 1918": "Nek oni slave izdajnike otadžbine, mi ćemo naše božićne ustanike "

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Završena je protestna šetnja ''Za pravo čast i slobodu Crne Gore – Nikad više 1918'' povodom stogodišnjice  tzv. Podgoričke skupštine. 

Protestnu šetnju od spomenika Svetom Petru Cetinjskom do Skupštine organizovala je NVO “Dukljani” pod sloganom “Nikad više 1918.”. U šetnji je učestvovalo preko dvije hiljade građana.

Sa skupa je poručeno da se više nikad ne smije desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore.

Publicista Marijan Miljić pročitao je PROGLAS:

"Tačno prije100 godina, na ovom mjestu, njih 160, koje je kralj Nikola nazvao šačicom izdajnika i plaćenika, izdali su i kao nakupci, prodali Crnu Goru!

Mi smo danas ovđe da izrazimo protest prema njihovoj izdaji, ali i prema slavljenju toga čina!
A, što je, što bi drugo moglo da bude, nego veleizdaja:
kad glasaš da nestane država u kojoj si rođen;
kad glasaš da se svrgne Kralj kome si se zakleo;
kad glasaš da poništiš svoje nacionalno ime i svetu crkvu u kojoj si kršten;
kad glasaš da se detronizuje dinastija Petrović, sa sedam velikana, sa Njegošem na čelu!
Mi smo danas ovđe, još više i još preče, da se s poštovanjem i ponosom poklonimo onima koji nijesu pristali da umru bez časti i domovine, nego su se herojski borili

ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE!

Nek oni slave izdajnike zajedničke otadžbine, mi ćemo slaviti naše

BOŽIĆNE USTANIKE i KOMITE!

Jer su za slavu oni koji nijesu dali da nestane ime crnogorsko, a ne oni koji su ga htjeli utrijeti za sva vremena.
Ovđe smo i da poslanicima Skupštine Crne Gore poručimo:
Legalni i legitimni parlament nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore treba i mora poništiti odluke nelegalne i nelegitimne, anticrnogorske i antičojske Podgoričke skupštine!

Nije pravo da je adresa crnogorske Vlade Ulica Karađorđeva. Sramota je to prema kapetanu Đuru Draškoviću i hiljadama u bijelom teroru ubijenih Crnogoraca o ojađenoj Crnoj Gori.
Hoćemo, tražimo, zahtijevamo!!!

Da se u crnogorskim školama uči istina o sramnoj Podgoričkoj skupštini i veličanstvenom Božićnom ustanku i mučeničkom komitskom pokretu!!!

Da se više nikad ne desi da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore!

Da naši potomci ne moraju, kao mi danas, na ovaj način pokazivati da ima ko da se suprotstavi izdaji svoje zemlje i naroda i da se pokloni patriotizmu.

Nego da, ubuduće i zauvijek, državne institucije slave što je za slavu, a zabrane što je za sramotu!
NEK JE VJEČNA CRNA GORA!!!"

"Ovdje sam zbog Crne Gore, ne mrzim nikog, volim svoju državu više od svega", kazao je jedan od učesnika protesta "Nikad više 1918."

NVO “Dukljani”pozvali su ranije Crnogorce i sve ostale kojima je Crna Gora svetinja, da dođu na protestnu šetnju , i kako su naveli, tako pokažu ponosno lice naše države.

“Pokažimo ga sramoti Crne Gore, onima koji slave stida i prezira dostojnu Podgoričku skupštinu! Ko častan može slaviti nestanak svoje države i crkve, progon svoga Kralja i svrgavanje slavne dinastije Petrović – Njegoš? Kakav čovjek slavi što je njegova država pretvorena u “kavez bede”, iz kojega je trebalo iseliti Crnogorce i od Crne Gore stvoriti “zverinjak” u kojem će loviti britanski lordovi? Izađimo i poručimo, gospodski, kako nam pripada, da narod koji ne ljubi lance, ne pristaje da slavi izdaju! Izađimo i pokažimo poštovanje veličanstvenoj žrtvi, neuporedivom patriotizmu i epskom junaštvu boraca “za pravo. čast i slobodu Crne Gore”. Mi slavimo junake što nijesu htjeli umrijeti bez časti! Oni neka slave izdajnike”, poručuli su oni ranije u pozivu.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Monica Bellucci

@Marko,Im ali iđe države na svijetu da narod koji je osniva i po kojemu se zove zemlja mora krijući da slavi svoje junake i svoje ime sa ustručavanjem da pominje?Nema!

Jelena

Svaka cast, neka nam je sa srećom još jedno osobodjenje od koljaca . Dajte i u drugim gradovima skupove i da nam se vrate crkve. Amfilohije vani iz Crne Gore, prokletnik , izdajnički! Slava našim komitama i hvala im za tada živote!

Marko

@ Monica Bellucci, Pravo kazes.Nevidjeh nidje na ovoj nasoj planeti da nesmijes rec u svojoj državi da si ono sto zreba da budeš.Kad kažes da si CRNOGORAC u Crnoj Gori gledaju te ko djavola.Ali nedamo se braco Crnogorci.Necemo im dozvoliti da nas satru.Sledeca šetnja akobogda u Kotoru.