Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Crnogorska pravoslavna crkva 2010. ugostila novoizabranoga poglavara autokefalne Crkve Ukrajine

| Postavio/la: Antena M

Crnogorska pravoslavna crkva 2010. ugostila novoizabranoga poglavara autokefalne Crkve Ukrajine

Piše: Vladimir Jovanović

Novoizabrani poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), Blaženjejši Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine, Epifanij Dumenko, boravio je od 23. do 27. oktobra 2010. u pośeti Crnoj Gori, kao gost Crnogorske pravoslavne crkve i arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila.

Ukrajinsku delegaciju je predvodio Filaret Denisenko, patrijarh bivše Kijevske patrijaršije (UPC-KP), sada počasni patrijarh PCU, a Epifanij je bio episkop višgorodski UPC-KP.

Između ostaloga, Epifanij je 2010. sasluživo u svetoj arhijerejskoj liturgiji kojoj su na Cetinju načelstvovali Filaret i Mihailo.

***

Budući da je u subotu, 15. decembra, izabran za poglavara PCU, Epifanij je sada u kanonskome diptihu Carigradske patrijaršije.

U svojstvu predstojatelja pomjesne Crkve, on je pomenut tokom liturgije koja je u neđelju 16. decembra služena u hramu Svetoga Nikole u Istanbulu.

Činodjejstvovao je patrijarh carigradski Vartolomej, a njegov đakon je izgovorio, po redosljedu, imena crkvenih poglavara, uključujući i patrijarha moskovskoga i cijele Rusi, Kirila Gindajeva.

PCU je najmlađa od autokefalnih crkava, pa je mitropolit kijevski Epifanij u Carigradu pomenut posljednji, na 15. mjestu.

Čak i laicima nije teško shvatiti značaj diptiha u Crkvi, jer predstavlja kanonski registar autokefalnih jurisdikcija. I carigradski i moskovski diptisi, do 1918. godine, pominju imena poglavara autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve.

Broj pomjesnih crkava, zbog raznih crkvenih ali necrkvenih sobitija, varira tokom stoljeća. Sredinom 19. vijeka, ukupno je 10 kanonskih crkava, a u diptisima je Crnogorska pravoslavna crkva bila na 9-ome mjestu.

Međutim, u novija vremena, čak i prije otvorenoga sukoba oko Ukrajine, između Carigrada i Ruske pravoslavne crkve (RPC) su postojale neujednačenosti u diptisima. Glavna je da Carigrad nikada nije priznao Pravoslavnu crkvu u Americi (Američku pravoslavnu crkvu), kojoj je RPC darivala 1970. tomos o autokefaliji. Za Carigrad, do nedavnoga priznanja Crkve u Ukrajini, postojale su 14, a za Moskvu 15 priznatih autokefalija.

Prekjučerašnje liturgijsko pominjanje mitropolita kijevskoga, Blaženjejšega Epifanija, skupa sa 14 drugih predstojatelja, svjedoči da je nova Ukrajinska crkva u evharistijskome jedinstvu sa vaseljenskim pravoslavljem koje reprezentuje Carigradska patrijaršija.

Na drugoj strani, tokom prve liturgije Epifanija u svojstvu poglavara autokefalne PCU, koja je 16. decembra služena u Kijevu, pomenuti su svi crkveni poglavari – izuzev Kirila Gundjajeva.

Ruska crkva, poznato je, svojim sinodalnim odlukama iz septembra i oktobra ove godine, Vaseljenskoga Patrijarha uklonila je iz diptiha, te prekinula evharistijsko jedinstvo sa episkopatom i klirom Carigrada.

Sinod ogranka RPC u Ukrajini (UPC-MP), juče je dvojicu arhijereja, mitropolita Simeona Šostackoga i arhiepiskopa Oleksandra Drabinka – za koje je potvrđeno da su 15. decembra učestvovali u saboru ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja – razriješio dužnosti i zabranio im sveštenosluženja. Na njihova mjesta postavljeni su drugi upravitelji UPC-MP.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kanonske zasnovanosti takvih odluka i na koji ih način UPC-MP namjerava sprovesti u djelo?

Odlukama Sinoda Carigradske patrijaršije (9-11. oktobra) opozvan je akt iz 1686. o uslovnome ustupanju Kijevske mitropolije – utemeljene Carigradskom patrijaršijom i do tada stoljećima u njezinoj jurisdikciji. To, u najkraćem, znači da se Kijevska mitropolija privremeno vratila u status eparhije potčinjene Carigradu. U takvome statusu de iure biće do predstojećega 6. januara, kada Blaženjejši Epifanij, od patrijarha Vartolomeja, primi tomos o autokefaliji PCU.

Ispostavilo se, međutim, da su 14. decembra, dan uoči održavanja sabora ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja, mitropoliti Simeon i Oleksandar – koje je, dakle, UPC-MP juče „razriješila” i „zabranila im sveštenosluženja” – od Vartolomeja, nakon njihovh molbi, dobili gramate kojima su, makar na jedan dan, postali arhijereji Carigradske patrijaršije.

Na taj način, Simeon i Oleksandar izašli su iz ruske jurisdikcije, tj. iz UPC-MP. I stoga su sve odmazde, koje im s te adrese dolaze, ili će doći – možda i u obliku anatema – lišene eklisiološke vrijednosti.

U gramatama, koje je Vartolomej 14. decembra poslao mitropolitima Simeonu i Oleksandru – a u ukrajinskim medijima su tek juče objavljene – navodi se:

„Pošto ste se, Vaše Visokopreosveštenstvo, obratili i izložili svoj slučaj nama, milošću Božijom Arhiepiskopu Carigrada - Novoga Rima i Vaseljenskome Patrijarhu, ne samo kao onome koji, upravljajući Crkvom, ima nespornu dužnost suditi u crkvenim stvarima bez obzira đe oni proishode i davati o njima konačno rješenje, nego i kao Vaš otac i vladika – jer je Vaša eparhija, koja je u davna vremena potpadala pod drugu jurisdikciju, vaspostavljena blagodareći poništenju akta izdatoga [1686. godine] od našega prethodnika, blaženopočivšega Dionisija IV, te sada Vaša eparhija pripada Velikoj Hristovoj Crkvi Carigrada i mi je priznajemo kao istinsku šćerku – odlučili smo, dakle, kroz ovu patrijaršijsku gramatu da Vas primimo u jurisdikciju našega Svetoga Apostolskoga i Patrijaršiskoga Prijestola, zajedno sa Vašim neporočnim klirom i blagočestivim vjernim narodom, te s tim u vezi – oslobađajući Vas ma kakve odgovonosti, ili optužbi, ili bilo koje druge kazne pred bilo kakvim drugim crkvenim organom – primamo na nas u potpunosti sve što Vi radite kao episkop i pastir.

Sa očinskom molitvom mi Vam predajemo svoje patrijaršijske blagoslove i bratsku ljubav i prizivamo iz cijele duše na Vas blagodat milosti u Svetoj Trojici jedinoga Boga kome slava i moć vo vijeki.

Vaš ljubljeni u Hristu brat, arhiepiskop Carigrada Vartolomej”.

Mitropolit Simeon Šostacki – koji je na saboru ujedinjenja bio drugi na glasanju za poglavara PCU, a juče je od UPC-MP takođe „razriješen” i „zabranjeno mu je sveštenosluženje”, objavio je vjernicima svoje eparhije u Vinici, ukrajinskome gradu sa oko 400.000 stanovnika, đe je śedište katedre, takođe i parohija sabornoga hrama te eparhije – da je prešao u novoustrojenu autokefalnu Crkvu Ukrajine.

Nakon liturgije, Simeon se u hramu Svetoga Preoobraženja obratio okupljenim vjernicima:

„I pred svima vama je da odlučite – kuda da idete, ili đe da ostanete. Ja više nijesam arhijerej Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, već arhijerej ujedinjene Pravoslavne crkve Ukrajine”.

Nakon tih riječi začuli su se aplauzi i uzvici odobravanja…

Komentari

Zoran,

Članak gospodina jovanovića je odličan.

Ostavi komentar

0/300