24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska pravoslavna crkva 2010. ugostila novoizabranoga poglavara autokefalne Crkve Ukrajine

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Crnogorska pravoslavna crkva 2010. ugostila novoizabranoga poglavara autokefalne Crkve Ukrajine

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Novoizabrani poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), Blaženjejši Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine, Epifanij Dumenko, boravio je od 23. do 27. oktobra 2010. u pośeti Crnoj Gori, kao gost Crnogorske pravoslavne crkve i arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila.

Ukrajinsku delegaciju je predvodio Filaret Denisenko, patrijarh bivše Kijevske patrijaršije (UPC-KP), sada počasni patrijarh PCU, a Epifanij je bio episkop višgorodski UPC-KP.

Između ostaloga, Epifanij je 2010. sasluživo u svetoj arhijerejskoj liturgiji kojoj su na Cetinju načelstvovali Filaret i Mihailo.

***

Budući da je u subotu, 15. decembra, izabran za poglavara PCU, Epifanij je sada u kanonskome diptihu Carigradske patrijaršije.

U svojstvu predstojatelja pomjesne Crkve, on je pomenut tokom liturgije koja je u neđelju 16. decembra služena u hramu Svetoga Nikole u Istanbulu.

Činodjejstvovao je patrijarh carigradski Vartolomej, a njegov đakon je izgovorio, po redosljedu, imena crkvenih poglavara, uključujući i patrijarha moskovskoga i cijele Rusi, Kirila Gindajeva.

PCU je najmlađa od autokefalnih crkava, pa je mitropolit kijevski Epifanij u Carigradu pomenut posljednji, na 15. mjestu.

Čak i laicima nije teško shvatiti značaj diptiha u Crkvi, jer predstavlja kanonski registar autokefalnih jurisdikcija. I carigradski i moskovski diptisi, do 1918. godine, pominju imena poglavara autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve.

Broj pomjesnih crkava, zbog raznih crkvenih ali necrkvenih sobitija, varira tokom stoljeća. Sredinom 19. vijeka, ukupno je 10 kanonskih crkava, a u diptisima je Crnogorska pravoslavna crkva bila na 9-ome mjestu.

Međutim, u novija vremena, čak i prije otvorenoga sukoba oko Ukrajine, između Carigrada i Ruske pravoslavne crkve (RPC) su postojale neujednačenosti u diptisima. Glavna je da Carigrad nikada nije priznao Pravoslavnu crkvu u Americi (Američku pravoslavnu crkvu), kojoj je RPC darivala 1970. tomos o autokefaliji. Za Carigrad, do nedavnoga priznanja Crkve u Ukrajini, postojale su 14, a za Moskvu 15 priznatih autokefalija.

Prekjučerašnje liturgijsko pominjanje mitropolita kijevskoga, Blaženjejšega Epifanija, skupa sa 14 drugih predstojatelja, svjedoči da je nova Ukrajinska crkva u evharistijskome jedinstvu sa vaseljenskim pravoslavljem koje reprezentuje Carigradska patrijaršija.

Na drugoj strani, tokom prve liturgije Epifanija u svojstvu poglavara autokefalne PCU, koja je 16. decembra služena u Kijevu, pomenuti su svi crkveni poglavari – izuzev Kirila Gundjajeva.

Ruska crkva, poznato je, svojim sinodalnim odlukama iz septembra i oktobra ove godine, Vaseljenskoga Patrijarha uklonila je iz diptiha, te prekinula evharistijsko jedinstvo sa episkopatom i klirom Carigrada.

Sinod ogranka RPC u Ukrajini (UPC-MP), juče je dvojicu arhijereja, mitropolita Simeona Šostackoga i arhiepiskopa Oleksandra Drabinka – za koje je potvrđeno da su 15. decembra učestvovali u saboru ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja – razriješio dužnosti i zabranio im sveštenosluženja. Na njihova mjesta postavljeni su drugi upravitelji UPC-MP.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kanonske zasnovanosti takvih odluka i na koji ih način UPC-MP namjerava sprovesti u djelo?

Odlukama Sinoda Carigradske patrijaršije (9-11. oktobra) opozvan je akt iz 1686. o uslovnome ustupanju Kijevske mitropolije – utemeljene Carigradskom patrijaršijom i do tada stoljećima u njezinoj jurisdikciji. To, u najkraćem, znači da se Kijevska mitropolija privremeno vratila u status eparhije potčinjene Carigradu. U takvome statusu de iure biće do predstojećega 6. januara, kada Blaženjejši Epifanij, od patrijarha Vartolomeja, primi tomos o autokefaliji PCU.

Ispostavilo se, međutim, da su 14. decembra, dan uoči održavanja sabora ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja, mitropoliti Simeon i Oleksandar – koje je, dakle, UPC-MP juče „razriješila” i „zabranila im sveštenosluženja” – od Vartolomeja, nakon njihovh molbi, dobili gramate kojima su, makar na jedan dan, postali arhijereji Carigradske patrijaršije.

Na taj način, Simeon i Oleksandar izašli su iz ruske jurisdikcije, tj. iz UPC-MP. I stoga su sve odmazde, koje im s te adrese dolaze, ili će doći – možda i u obliku anatema – lišene eklisiološke vrijednosti.

U gramatama, koje je Vartolomej 14. decembra poslao mitropolitima Simeonu i Oleksandru – a u ukrajinskim medijima su tek juče objavljene – navodi se:

„Pošto ste se, Vaše Visokopreosveštenstvo, obratili i izložili svoj slučaj nama, milošću Božijom Arhiepiskopu Carigrada - Novoga Rima i Vaseljenskome Patrijarhu, ne samo kao onome koji, upravljajući Crkvom, ima nespornu dužnost suditi u crkvenim stvarima bez obzira đe oni proishode i davati o njima konačno rješenje, nego i kao Vaš otac i vladika – jer je Vaša eparhija, koja je u davna vremena potpadala pod drugu jurisdikciju, vaspostavljena blagodareći poništenju akta izdatoga [1686. godine] od našega prethodnika, blaženopočivšega Dionisija IV, te sada Vaša eparhija pripada Velikoj Hristovoj Crkvi Carigrada i mi je priznajemo kao istinsku šćerku – odlučili smo, dakle, kroz ovu patrijaršijsku gramatu da Vas primimo u jurisdikciju našega Svetoga Apostolskoga i Patrijaršiskoga Prijestola, zajedno sa Vašim neporočnim klirom i blagočestivim vjernim narodom, te s tim u vezi – oslobađajući Vas ma kakve odgovonosti, ili optužbi, ili bilo koje druge kazne pred bilo kakvim drugim crkvenim organom – primamo na nas u potpunosti sve što Vi radite kao episkop i pastir.

Sa očinskom molitvom mi Vam predajemo svoje patrijaršijske blagoslove i bratsku ljubav i prizivamo iz cijele duše na Vas blagodat milosti u Svetoj Trojici jedinoga Boga kome slava i moć vo vijeki.

Vaš ljubljeni u Hristu brat, arhiepiskop Carigrada Vartolomej”.

Mitropolit Simeon Šostacki – koji je na saboru ujedinjenja bio drugi na glasanju za poglavara PCU, a juče je od UPC-MP takođe „razriješen” i „zabranjeno mu je sveštenosluženje”, objavio je vjernicima svoje eparhije u Vinici, ukrajinskome gradu sa oko 400.000 stanovnika, đe je śedište katedre, takođe i parohija sabornoga hrama te eparhije – da je prešao u novoustrojenu autokefalnu Crkvu Ukrajine.

Nakon liturgije, Simeon se u hramu Svetoga Preoobraženja obratio okupljenim vjernicima:

„I pred svima vama je da odlučite – kuda da idete, ili đe da ostanete. Ja više nijesam arhijerej Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, već arhijerej ujedinjene Pravoslavne crkve Ukrajine”.

Nakon tih riječi začuli su se aplauzi i uzvici odobravanja…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Članak gospodina jovanovića je odličan.