29 °

max 31 ° / min 20 °

Petak

07.08.

31° / 20°

Subota

08.08.

32° / 22°

Nedjelja

09.08.

34° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 23°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Fakultetu političkih nauka ima mjesta za 140 brucoša

Društvo

Comments 0

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Na Fakultetu političkih nauka ima mjesta za 140 brucoša

Ove godine za upis na prvu godinu studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore ima ukupno 140 slobodnih mjesta, odnosno 60 mjesta na studijskom programu Politički i međunarodni odnosi i po 40 mjesta na programima: Socijalna politika i socijalni rad i Medijske studije i novinarstvo.

Prema riječima prodekanice za nastavu FPN-a Vesne Simović-Zvicer škole koje imaju prolaznost na ovom fakultetu su gimnazija, ekonomska, turističko-ugostiteljska, škola unutrašnji poslova, srednja pomorska škola i licencirana vjerska škola.

„Osim ovih škola, za smjer Socijalna politika i socijalni rad mogu konkurisati i studenti koji su završili srednju medicinsku školu. Za one koji su završili ostale srednje škole ne postoji mogućnost polaganja kvalifikacionog ispita za upis“, objašnjava prodekanica..

Ne Fakultetu političkih nauka se, dodaje ona, ne polažu prijemni ispiti, već se prilikom upisa vrednuje uspjeh iz sva četiri razreda srednje škole, ocjena iz maternjeg jezika i stranog jezika u 3. i 4. razredu srednje škole, uspjeh na maturskom ispitu i diploma ''Luča''.

Kad je riječ o nastavi, prodekanica Simović-Zvicer navodi da Fakultet političkih nauka koristi sve savremene metode u realizaciji nastave. 

„Nakon uvođenja reformisanog programa studiranja, posebna pažnja je posvećena praktičnom dijelu nastave, koja čini 25% kurikuluma za većinu nastavnih predmeta, a na nekim predmetima – na završnim godinama studija se obezbjeđuje praktična nastava u cjelosti.

Praktična nastava se realizuje na osnovu sporazuma koje je naš fakultet zaključio sa ministarstvima, ustanovama, centrima i drugim posldoavcima u Crnoj Gori i u okviru nje naši studenti imaju mogućnost da u toku boravka kod  poslodavaca steknu praktična znanja i vještine, koje će im biti neophodne ne samo za uspješno polaganje ispita koji su predviđeni planom i programom rada, već i za njihovo buduće pozicioniranje na tržištu rada", kazala je ona.

Studenti ovog Fakulteta uveliko koriste prednosti programa razmjene.

„Ako uporedimo ukupan broj, slobodno mogu da kažem da procentualno najveći broj studenata našeg fakulteta koristi programe razmjene – u odnosu na ostale univerzitetske jedinice.

Prednosti mobilnosti studenata su brojne, posebno ako imamo u vidu da je to prilika da naši studenti ne samo promijene sredinu, već steknu i neka nova iskustva, uporede nastavne metode na matičnom i na fakultetu na koji odlaze, što donosi benefite ne samo za studenta kao pojedinca, već i za čitavu akademsku zajednicu“, kazala je Simović-Zvicer.

Govoreći o upisu ona je iskazala oočekivanje da,  kao i prethodnih godina, bude veliko interesovanje za upis na Fakultet političkih nauka – i to onih najboljih srednjoškolaca.

„Tako je npr. interesantan podatak da godinama unazad interesovanje srednjoškolaca za upis na program Socijalna politika i socijalni rad je do tri pita veće u odnosu na broj budućih brucoša za koje smo raspisali javni konkurs“, navodi Simović-Zvicer.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR