20 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

30.09.

23° / 11°

Četvrtak

01.10.

20° / 13°

Petak

02.10.

22° / 15°

Subota

03.10.

27° / 17°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Utorak

06.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusima sumnjivo Vartolomejevo pismo, tvrde da Đukanović ima kontakte sa Carigradom

Društvo

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Rusima sumnjivo Vartolomejevo pismo, tvrde da Đukanović ima kontakte sa Carigradom

Priredio: Vladimir Jovanović

 Posljednjih dana crnogorska stvarnost živi u dvije paralelne dimenzije: sekularne vlasti zemlje tvrde da Fanar podržava stremljenja da steknu autokefalaliju i oslabe uticaj Srpske pravoslavne crkve, a predstavnici SPC, naprotiv, kažu da Carigrad isključivo podržava njihovo pravo da ostanu jedina priznata pravoslavna crkva na dijelu Zapadnoga Balkana – piše ruski novinar Aleksij Toporov.

U članku „История с черногорской автокефалией закончена. Или нет?” navodi se kako je, krajem prošloga mjeseca, od strane Mitropolije crnogorsko-primorske SPC objavljeno Vartolomejevo pismo i „reklo bi se da su, nakon toga, vlasti u Podgorici projekt crnogorske autokefalije trebale staviti na policu i reći zbogom tomosu, po ukrajinskome modelu”.

„Međutim, odgovor Đukanovićeve administracije bio je: za sadržaj ovoga pisma saznali smo isključivio iz medija, publikovala ga je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, a mi takvo pismo nijesmo primili i zbog toga ga nećemo komentarisati”.

„Najzanimljivije je da se pomenuto pismo Vartolomeja Đukanoviću navodno ne nalazi na sajtu Vaseljenske patrijaršije, uprkos činjenici da su požurili da ga citiraju i mnogi grčki portali. I sâm Vaseljenski Patrijarh je zaćutao, ne potvrđujući i ne opovrgavajući postojanje takvoga pisma”.

„PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

„Ovakva tišina, naravno, dovodi do raznih vrsta insinuacija. I još jednom jasno pokazuje svačiju vrijednost u ovoj geopolitičkoj igri. Na primjer, predstavnici SPC, bliski Crnogorsko-primorskoj eparhiji, koji su u više navrata izrazili solidarnost sa Ruskom crkvom na ukrajinskome pitanju, sada se pokušavaju distancirati od toga”, piše, između ostaloga, Toporov i dodaje da „činjenice sada pokazuju da je SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska, razvila, ako ne i bratstvo, onda prilično partnerstvo sa samom Pravoslavnom crkvom Ukrajine”, upozorava se u članku koji objavljuje ruska informativna agencija „Eurasia Daily (EADaily)”.

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Što se Vartolomejeva pisma tiče, „Fanar ćuti, a Đukanović na nedavnom sastanku svoje Demokratske partije socijalista, koji je uslijedio nakon objavljivanja ‘pisma Vartolomeja’, još jednom jasno stavlja do znanja namjeru da ‘riješi crkveno pitanje’. I, znajući karakteristike aktuelne crnogorske politike, shvata se da to nije inicijativa crnogorskoga lidera, već mišljenje onih koji stoje iza nje”.

„To su zapadni kustosi sadašnjega crnogorskoga projekta”, tvrdi Toporov. „Shodno tome, pregovaranje se nastavlja i traga se za novim argumentima”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR