18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potvrđena optužnica protiv Šćepanovića, dvojice policajaca i 18 pomagača

Društvo

Comments 0

Potvrđena optužnica protiv Šćepanovića, dvojice policajaca i 18 pomagača

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Vijeće Višeg suda razmotrilo je dokaze Specijalnog tužilaštva i potvrdilo optužnicu protiv grupe koju terete da je u 2018. za novčane naknade krijumčarila migrante – potvrdila je Pobjedi savjetnica za odnose sa javnošću u Višem sudu Aida Muzurović.

Optužnim aktom obuhvaćena je 21 osoba zbog sumnje da su po nalozima i instrukcijama Nemanje Šćepanovića (31) u više navrata krijumčarili migrante. Osim Šćepanovića, na spisku okrivljenih su policajci Goran Mugoša (33) i Predrag Vlahović (40), zatim Darko Alibabić (33) Marko Samardžić (34), Ivan Goranović (22), Radosav Janković (43), Darko Novović (44), Nikola Merdović (32), Zilhad Rastoder (35). Specijalno tužilaštvo tereti i Miloša Perišića (35), Nikolu Vujisića (32), Dražena Cvijovića (27), Milisava Bojanića, Miša Vojinovića (58), Bogdana Vuletića (34), Jagoša Jelenića (28), Ozgena Dogukana (37), Aleksandra Radoševića (39), Bogdana Vučetića (35) i Mijajla Medenicu (31).

Istragom je rukovodila tužiteljka Mira Samardžić, a optužni akt je napisan na 98 strana u kojem su navedeni dokazi kojima raspolaže protiv okrivljenih. U spisima predmeta tužiteljka ima priznanja nekoliko optuženih i brojne razgovore koji, prema njenom stavu, nedvosmisleno ukazuju da su članovi grupe dogovarali krijumčarenje migranata – precizirali maršrute i visine novčanih naknada za koje će obaviti nezakonite poslove.

U optužnom aktu navedene su uloge i zadaci svih optuženih ali, prema stavu istražitelja, svi prikupljeni dokazi ukazuju da je nalogodavac bio upravo Šćepanović.

On je, prema sumnjama istražitelja, početkom jula 2018. godine organizovao kriminalnu grupu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, BiH i Hrvatske. Šćepanović je preko drugih saradnika angažovao Samardžića, Goranovića, Jankovića, Mugošu, Novovića, Vlahovića, Rastodera, Perišića, Alibabića, Ozgena, Vlahovića i Radoševića radi krijumčarenja stranih državljana iz Sirije, Libije, Pakistana, Eritreje, Nepala i Palestine koji do Crne Gore dolaze nelegalnim prelaskom van granične linije Albanije.

U blizini Božaja, kako se sumnja, bio je organizovan prihvat i prevoz kroz Crnu Goru radi prebacivanja u BiH, Hrvatsku i ostale zemlje za novčanu korist.

''Uloga Šćepanovića i uloge optuženih u kriminalnoj organizaciji dokazane su mnogobrojnim razgovorima prikupljenim mjerama tajnog nadzora, koje su u kritičnom periodu svakodnevno obavljali što je potkrijepljeno i drugim materijalnim dokazima koji su prethodno analizirani'' – piše u aktu Tužilaštva.

Pred tužiteljkom Samardžić, okrivljeni Mugoša, Vlahović i Alibabić branili su se ćutanjem, dok su ostali okrivljeni iznijeli odbranu. Optuženi Samardžić je u istrazi ispričao da ga je Goranović angažovao 18. ili 19. septembra 2018. da prebaci neke ljude iz Bileće u Sarajevo za 150 eura, te i da je tu vožnju prijavio udruženju u kojem je zaposlen. Nakon toga uhapšen je na Tjentištu i bio je dva mjeseca u pritvoru i kasnije je oslobođen optužbe. On smatra da nije kriv jer nije znao da su osobe koje prevozi u Sarajevo strani državljani, već je samo radio svoj posao kao taksista.

Okrivljeni Janković u odbrani je priznao da su on i Bojanić 18. sept e m b r a d o š l i n a p o z i v Goranovića u Podgoricu taksi vozilima kako bi prevezli neke osobe od Podgorice do Nikšića. Vujisić je priznao da je krijumčario ljude u noći između 11. i 12. septembra 2018. godine kada ga je angažovao Šćepanović da ide ispred nekog čovjeka koji prevozi migrante za Hrvatsku i obavještava ga o prisustvu policije na putu. Rastoder je naveo da je od juna ili jula 2018. godine zaposlen u taksi udruženju gdje radi i Samardžić sa kojim se zna iz srednje. Prošle godine je dva puta, prema vlastitom kazivanju, išao u Bosnu i Hercegovinu.

On je rekao da je Goranović tražio od njega da nađe još jednog vozača i da prevezu po četiri osobe od Bileće do Sarajeva. Goranović im je, prema kazivanju Rastodera, objasnio da se radi o jednostavnom poslu bez rizika gdje će on ići ispred njih kao „čistač“ i obavještavati ih o prisustvu policije na putu, a da će „policiju u BiH častiti po 100 eura da ih propuste“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR