7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Za svakoga po nešto" će uništiti crnogorski imidž

Izvor: Foto: Screenshot

Društvo

Comments 4

"Za svakoga po nešto" će uništiti crnogorski imidž

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
O najavi sabora trubača u Budvi

Krajem avgusta bi na Jazu trebalo da se održi dvodnevni sabor srpskih trubača iz Guče. 

Kako je riječ o manifestaciji sa naglašenim nacionalnim imidžom, ta najava je izazvala burne reakcije u javnosti, ali i u dijelu vladajuće koalicije u Budvi. 

Odgovornost se, kako smatra stručnjak za komunikaciju Miodrag Stugar, ne može adresirati na jednu opštinu ili jednog čovjeka.

Dodaje da je odgovornost od vrha države do lokalnih turističih organizacija zbog nepostojanja određenih pravila.

“Ono što me najviše brine je to što ne znamo kao društvo i država šta želimo da postignemo, kakav turizam želimo. Nemamo strategiju ni brendiranja destinacije, ni države. Da imamo strategiju ne bi se moglo dogoditi da u sezoni pokušavamo da prodamo proizvod koji nije naš”, kazao je Strugar.

Rečenica turističkih poslenika "Za svakoga po nešto" će, kako smatra Strugar, uništiti crnogorski imidž.

Festival u Guči je prije svega tradicionalna manifestacija koja baštini tradicionalne pjesme, igre i običaje tog regiona, i ima snažan lokalni karakter smatra stručnjak za komunikacije Nina Redžepagić.

“Festival u Guči veliča vrijednosti koje nijesu vrijednosti naše zemlje. To je festival koji ima jak nacionalni identitet. Konačno moramo da prihvatimo da živimo u Crnoj Gori. Ako smo na Mediteranu ajmo da njegujemo mediteranski duh i pjesmu”, kazala je Redžepagić.

Kulturne politike ne smiju da zavise od partijskih interesa, smatra ona. 

"Onog trenutka kad prihvatite da ste na čelu opštine u Crnoj Gori, vi prije svega morate da vrednujete nešto što je crnogorska kultura istorija i tradicija”, navela je Redžepagić.

Prema mišljenju književnika Andreja Nikolaidisa, Budva kao i većina ostalih primorskih gradova decenijama unazad njeguje “gučoidnu kulturnu ponudu” koja, kako ističe, nema nikakve veze sa Mediteranom.

“Budvanska kulturna ponuda je gučoidna još od devedesetih godina i ovo je logičan slijed. I uzevši u obzir ideologiju vladajuće koalicije u Budvi to je posve prirodno”, kazao je Nikolaidis za Radio Slobodna Evropa.

Država je, kako smatra Nikolaidis, odlučila da kulturu prepusti tržištu.

“Ne bi bilo pogrešno reći kako po mnogo čemu Budva ljeti i jeste Guča na pjenu od mora. Ne radi se o tome da se kultura zatvori za ono što dolazi sa strane nego se radi o tome šta vi kao zajednica proizvodite, šta je vaš kulturni proizvod”, zaključio je Nikolaidis. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Nikad u svojoj istoriji CG nije imala ovoliki broj drzavnih izdajnika na mnogim vaznim mjestima .A niko i z vrha drzave petlju da im stane na put . CG zalosnice , "mnoga tvoja djeca sinovi nijesu "

Petar

Koja je razlika izmedju Guče i Oslobodioca Budve...?

Breskva

Nastavak velikosrpske strategije nasih lokalaca. Drzava mora da pokaze hrabrost da vrati crkvenu imovinu drzavi i uhvati se u kostac s ovakvom pojavama. Uzas!