27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbog afričke kuge svinja pojačan nadzor na graničnim prelazima

Izvor: Ilustracija; Foto: Screenshot YouTube

Društvo

Comments 0

Zbog afričke kuge svinja pojačan nadzor na graničnim prelazima

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Crnoj Gori još nije zabilježen nijedan slučaj bolesti afričke kuge svinja, međutim, zbog pojačanog rizika usljed pojave ove zaraze u susjednim zemlja, nadzor na graničnim prelazima sa Crnom Gorom je pojačan, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

NAJVEĆA OPASNOST IZ SRBIJE

“Uzimajući u obzir širenje ove bolesti evropskim kontinentom, naročito pojavu bolesti u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, a posebno u Srbiji, način prenošenja i širenja, nepostojanje vakcine, kao ni efikasne terapije protiv ove bolesti, postoji rizik od unosa ove bolesti i na teritoriju Crne Gore. Samim tim, zajednički interes je primjena svih preventivnih mjera za sprečavanje pojave bolesti, a u slučaju pojave, pravovremena prijava i dijagnostika kako bi se posljedice bolesti svele na najmanju moguću mjeru”, naglašavaju iz Uprave.

Oni podsjećaju da su, nakon što je Srbija prijavila sumnju na afričku kugu svinja, dodatno pojačane mjere za sprečavanje pojave ove bolesti na teritoriji Crne Gore.

“Zabranjen je uvoz svinja, mesa svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, što je u skladu sa Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja. Naredba se primjenjuje i na sve države u kojima je ova bolest prisutna. Na graničnim prelazima vrši se pojačan nadzor od graničnih veterinarskih inspektora. Obaviještena je Uprava carina, u dijelu zabrane unosa ličnih pošiljki u sklopu prtljaga putnika, kao hranu za sopstvene potrebe, koje sadrže meso ili proizvode od mesa svinja”, kazali su iz Uprave.

PREDUZETE SU I UNUTRAŠNJE MJERE

Pored nadzora na graničnim prelazima, pojačan je i nadzor nad domaćim i divljim svinjama.

“Zbog pojave naročito opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja u većem broju evropskih država, a naročito od oktobra 2018. godine, od trenutka kada se bolest približila zemljama regiona, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sprovodi aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju, odnosno mjere za sprečavanje pojave ove bolesti, kao i pojačani nadzor domaćih i divljih svinja i rigoroznu kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja”, navode iz Uprave.

Takođe, kako navode, održan je veći broj sastanaka i radionica namijenjenih veterinarima, držaocima svinja, proizvođačima i uvoznicima kako bi se detaljnije upoznali sa ovom bolešću i mjerama koje moraju primjenjivati kako bi spriječili mogući unos virusa na teritoriju Crne Gore.

“Izrađene su i brošure i informativni materijal za lovce i za držaoce svinja (koje se distribuiraju preko veterinarskih ambulanti). Sa pojačanom kampanjom informisanja i komunikacije sa navedenim ciljnim grupama nastaviće se i u narednom periodu”, saopštili su iz Uprave.

Afrička kuga svinja (AKS) je kontagiozna, virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100 odsto. Obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija. Prema procjeni stručnjaka, afrička kuga svinja predstavlja prijetnju sektoru svinjarstva i populaciji divljih svinja na globalnom nivou, dok za ljude i druge životinje bolest nije opasna.

“Sve aktivnosti koje se sprovode imaju za cilj sprečavanje pojave bolesti, a u slučaju unosa virusa, odnosno pojave bolesti, njeno rano otkrivanje kako bi se pravovremeno i efikasno sprovele mjere za sprečavanje širenja i suzbijanja bolesti” napominju iz Uprave.

STRIKTNO SE PRIDRŽAVATI INSTRUKCIJA

U cilju sprečavanja pojave bolesti jedina efikasna mjera je primjena striktnih mjera biosigurnosti na farmama, klanicama i u lovištima.

“Držaoci svinja primarno su odgovorni za zdravlje životinja. Neophodno je da primjenjuju stroge mjere kontrole i propisane i preporučene biosigurnosne mjere na gazdinstvu, a naročito da svaku promjenu zdravstvenog stanja svinja odmah prijave veterinaru! Još jednom pozivamo držaoce životinja i lovce na savjesnu primjenu propisanih i preporučenih mjera”, objašnjavaju iz Uprave.

Kako dodaju, u slučaju pojave bolesti, na zaraženom gazdinstvu vrši se usmrćivanje svih svinja i primjena strogih mjera kontrole, a u zaraženom i ugroženom krugu primjenjuju se mjere koje uključuju zabranu prometa svinja, proizvoda od svinja i druge rigorozne mjere kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Mjere za držaoce svinja:

– pridržavanje propisa o identifikaciji životinja, kretanju i prometu životinja;

– svinje držati na način da se spriječi direktan kontakt domaćih svinja sa divljim svinjama i drugim divljim životinjama;

– izbjegavati pašno držanje svinja i puštanje svinja u otvoreni prostor, koji nije zaštićen ogradom ili na drugi način;

– ne hraniti svinje pomijama;

– primjena dezinfekcije i dezinsekcije, posebno osoba koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odjeću i obuću;

– obavezna prijava bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru kako bi se sprovelo uzorkovanje i isključivanje bolesti, što je preduslov za rano otkrivanje i preduzimanje propisanih mjera;

– postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gdje se drže svinje;

– sprovesti mjere uklanjanja ektoparazita i zaštite životinja od krpelja;

– izvršiti preventivnu dezinfekciju štala (podova i zidova) prskanjem krečnim mlijekom ili drugim odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom;

– pravilno odlaganje stajnjaka kao i u slučaju klanja za sopstvene potrebe, propisno odlaganje nus proizvoda (zakopavanje, spaljivanje).

Žarište kod Mladenovca

Podsjećamo, rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje, afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se i da je donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra, te da su nadležne službe preduzele sve preventivne mjere za sprečavanje širenja tog virusa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR